Utrechtse Onderwijs Agenda 2023-2026

Utrechtse scholen, kinderopvang en gemeente maakten samen de Utrechtse Onderwijs Agenda (UOA) 2023-2026. Het doel is dat ieder kind de basis krijgt voor een waardevolle plek in de samenleving. En dat ieder kind zich op eigen tempo kan ontwikkelen.

150 Utrechters, van leerling, schoolleider en pedagogisch medewerker tot buurtteammedewerker en leerplichtambtenaar, dachten mee met de agenda.

5 onderwerpen

Voor de komende 4 jaar maakten Utrechtse scholen, kinderopvang en gemeente afspraken over 5 onderwerpen.

 1. De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen
  Hiervoor investeren we in de pedagogische kwaliteiten van de leerkracht en alle andere professionals rond het kind.  
 2. Een brede basis voor ontwikkeling 
  We willen een Utrechtse basis voor iedereen in taal, rekenen, burgerschap, en digitale en sociaal-emotionele vaardigheden. Dit helpt ├ílle kinderen om mee te kunnen doen. Ieder kind ontwikkelt dit in eigen tempo.
 3. Gebouwen met meerdere functies
  Bijvoorbeeld kinderopvang, onderwijs en buitenschoolse activiteiten in hetzelfde gebouw. Zo kunnen we schoolgebouwen gebruiken voor de complete ontwikkeling van kinderen.
 4. Professionals versterken
  We versterken de rol van de professional. En we maken het werk aantrekkelijker. Bijvoorbeeld door professionals meer ruimte te geven om hun werk in te richten. En meer mogelijkheden te bieden om zich te ontwikkelen.  
 5. Ontwikkeling op eigen tempo 
  Kinderen kunnen zich op eigen tempo ontwikkelen. En op een manier die bij hen past. We maken daarvoor bijvoorbeeld de overgang tussen schooljaren flexibeler.

Ongelijk investeren in gelijke kansen

Deze 5 onderwerpen helpen bij de grote uitdagingen in het onderwijs en de stad: gelijke kansen, inclusie en voldoende personeel. Gelijke kansen zorgen ervoor dat alle kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

Bijeenkomst 10 november 2023

Op 10 november 2023 organiseren de UOA-partners een bijeenkomst om de agenda toe te lichten aan de stad en het onderwijs- en jeugdveld.

Bekijk hier de hele Utrechtse Onderwijs Agenda

Hulp en contact Onderwijs

Telefoon

14 030