Nieuws voor zorgprofessionals

Via deze website houden we u als professional in het Utrechtse maatschappelijke veld op de hoogte. Ook andere geïnteresseerden vinden hier de laatste informatie.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief.

Op deze pagina:

De Heem blijft op huidige locatie

04-07-2025 | De gemeente Utrecht wil dat de prikkelarme woonvoorziening De Heem aan de Heijcopperkade kan blijven.
De Heem is hier ooit gestart als tijdelijke voorziening. De gemeente wil de locatie behouden en de bestaande, verouderde cabins vervangen door nieuwbouw. Er komen dan ook 10 extra woonunits voor in totaal 32 bewoners.

Lees meer over woonvoorziening de Heem


Wijknetwerken jeugd versterken als onderdeel van de netwerkaanpak overgewicht

25-06-2025 | 1 op de 6 kinderen tussen de 4 en 18 jaar in de stad Utrecht heeft overgewicht of obesitas. Om deze kinderen passende ondersteuning en zorg te bieden werken we samen in de Utrechtse netwerkaanpak overgewicht en obesitas (Kind naar Gezonder Gewicht). Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is het versterken van de wijknetwerken Jeugd. Een sterk netwerk in de wijk zorgt ervoor dat professionals uit het sociaal en medisch domein elkaar kennen en gemakkelijker kunnen samenwerken. Denk aan medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), huisartsen, scholen, buurtteams, diëtisten, fysiotherapeuten, beweegmakelaars van Sport Utrecht, welzijns-/ jongerenwerkers en mensen uit de informele zorg. 

Versterken van bestaande wijknetwerken jeugd 

In veel wijken bestaan al wijknetwerken jeugd die actief zijn. Die heten allemaal anders maar deze netwerken zijn wel het vertrekpunt om samen te bekijken wat er nodig is om deze te versterken. We starten dus geen nieuwe netwerken maar versterken en professionaliseren wat er al is.  

Ieder netwerk bevindt zich in een andere fase. In sommige wijken staat al een stevig netwerk en ligt de focus op verbeteren van de overlegstructuur of het verbreden van jeugdthema's zoals mentale gezondheid en overgewicht die aan bod kunnen komen. In andere wijken mag het netwerk nog groeien met bijvoorbeeld meer deelnemers. Daarom hanteren we een maatwerkaanpak per wijk.  

Samen met de bestaande wijknetwerken jeugd brengen we zo een beweging op gang om ze structureel te versterken. Dit hebben we afgestemd met de programmamanager van de wijkalliantie+ die deze beweging ook ondersteunt.  

Meer weten: bekijk op LinkedIn het plan van aanpak versterken wijknetwerken jeugd

Wat levert het op 

Samen met de stedelijke begeleidingsgroep van de netwerkaanpak en de wijkprofessionals ontwikkelen we een stedelijke handreiking met handvatten voor het organiseren en versterken van wijknetwerken Jeugd. Denk aan richtlijnen voor de overlegstructuur, tips voor effectieve samenwerking tussen sociaal, medisch en informeel domein, en een heldere rol- en taakverdeling. Daarnaast komt er per wijk een advies op maat dat aansluit bij de lokale situatie.  

Meer weten over het project?  Stuur dan een e-mail naar volksgezondheid@utrecht.nl.

De netwerkaanpak overgewicht en obesitas is onderdeel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en van het uitvoeringsprogramma Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd.


Nieuwe samenwerking voor welzijnswerk in Utrecht vanaf 2026

12-06-2025 | Vanaf 1 januari 2026 wordt het welzijnswerk in Utrecht uitgevoerd door een nieuw samenwerkingsverband van 4 Utrechtse organisaties: DOCK, U Centraal, JoU en WIJ 3.0. De gemeente heeft deze partijen de opdracht gegeven om de sociale basis in buurten en wijken te versterken en passende ondersteuning te bieden aan inwoners die extra ondersteuning nodig hebben.

Wat wordt anders?

Welzijnswerkers zullen -meer dan nu- zichtbaar zijn op allerlei plekken in de wijk, ook buiten de bekende buurtcentra. Vooral ook in buurten waar inwoners wat extra nodig hebben om mee te doen in de gemeenschap. 

Het welzijnswerk kan met deze opdracht steviger positie innemen in de ondersteuning van inwoners door welzijnswerk, buurtteams en (aanvullende) zorg.   
Inwoners en partners zullen op allerlei plekken in de stad welzijnswerkers tegenkomen: zoals bij het buurtteam, bij inentingen in het gezondheidscentrum of in het winkelcentrum.  

Het welzijnswerk zal extra aandacht hebben voor inwoners die niet zomaar vanzelf meedoen, zoals mensen met een beperking of beginnende dementie en hen ondersteunen naar activiteiten in de wijk. 

Een zorgzame stad

Wethouder Linda Voortman (WMO en Welzijn): “Utrecht is een stad waar iedereen zich thuis voelt en wie het écht nodig heeft, ondersteund wordt. Door de kracht van de gemeenschap te versterken, zorgen we ervoor dat juist daar waar dit het hardst nodig is, verbinding en veerkracht ontstaat. DOCK, JoU, U Centraal en WIJ 3.0 brengen ervaring en lokale kennis samen, waardoor inwoners sterker, vaardiger en meer met elkaar verbonden raken. Zo creëren we een samenleving waarin inwoners hun eigen uitdagingen aan kunnen pakken én elkaar ondersteunen. Zo hebben zij misschien wat minder of zelfs helemaal geen zorg nodig. Want een zorgzame stad is een sterke stad, een plek waar we samen vooruitgaan.”

Een sterkere sociale basis 

Met de opdracht aan dit samenwerkingsverband kan Utrecht de sociale basis verder versterken. En geeft Utrecht verder invulling aan de hervormingen in het sociaal domein, waarin het voorkomen van problemen, wijkgericht werken en laagdrempelige hulp belangrijke pijlers zijn.   

Ook vanaf 2026 blijven inwoners van harte welkom in de maar liefst 43 buurtcentra die DOCK en bewonersinitiatieven samen beheren. Het buurtcentrum is een plek in de wijk waar inwoners van alles organiseren en waar voor iedereen iets te doen is.   


Aanpassen subsidieregelingen sociale basis

12-06-2025 | De gemeente Utrecht werkt aan hervormingen in het sociaal domein. Eén van de veranderingen die daaruit voortkomen, is het aanpassen van de subsidieregelingen voor de sociale basis. Voor het ontwikkelen van de nieuwe subsidieregelingen halen we in 2 rondes input op uit de stad.

Hervormingen

Utrecht wil een stad zijn waarin we naar elkaar omkijken. De stad van Sint Maarten, waar solidariteit, gedeelde verantwoordelijkheid en gemeenschapskracht centraal staan. Die sociale basis is de ruggengraat van een gezonde en verbonden stad. Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen. De druk op zorg en ondersteuning neemt toe. Dat vraagt om scherpe keuzes en een andere manier van werken. We willen voorkomen dat steeds meer mensen afhankelijk worden van specialistische zorg, terwijl juist de kracht van de samenleving zelf – in buurten, families, vrijwilligersnetwerken en gemeenschappen – het verschil kan maken. En we willen vasthouden aan wat écht werkt: investeren in preventie, in samenwerking in de wijk, en in ondersteuning die dichtbij en vertrouwd is.

Herzien subsidieregelingen

We willen de sociale basis dus versterken en daarom herzien we vanaf 2027 onze subsidieregelingen voor de sociale basis. Dit gaat over de huidige regelingen:

  • Vrijwillige inzet voor elkaar met de onderdelen:
    a. Zorgen voor elkaar, Buurtnetwerken en Wijkinformatiepunten
    b. Brugfunctie
    c. Welzijnsaccommodaties in zelfbeheer
    d. Taal en digitaal
  • Sociale prestatie en Dagondersteuning
  • Beheerde speeltuinen
  • Buurtbemiddeling

Doel van de nieuwe regelingen

Met de nieuwe subsidieregeling(en) willen we ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen, zich kan ontwikkelen en steun kan vinden in hun eigen omgeving. Dit doen we vooral met hulp van vrijwilligers, door mensen met elkaar te verbinden, het eigen netwerk en de zelfredzaamheid van mensen te versterken, problemen vroeg aan te pakken, en veilige, fijne plekken te bieden in de buurt of wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.  Daarbij willen we een eenvoudiger en beter samenhangend systeem. Onderdeel daarvan is het samenvoegen van regelingen en het terugbrengen van administratieve lasten voor zowel subsidieaanvragers als gemeente.

Input uit de stad

We organiseren 2 participatierondes om input op te halen voor de nieuwe subsidieregelingen:

  • Juni 2025 ronde 1: gerichte gesprekken met huidige subsidieontvangers. Hiervoor organiseren we 10 bijeenkomsten met 150 genodigden. Het gaat om kleine bijeenkomsten per regeling of categorie. Organisaties en samenwerkingspartners hebben via hun accounthouder een uitnodiging ontvangen.
  • September 2025 ronde 2: brede peiling onder betrokken partijen in de stad. Eind zomer leest u op deze site en in de nieuwsbrief sociaal domein hoe u hieraan mee kunt doen.

De nieuwe regelingen worden vervolgens eind 2025 gepubliceerd. De nieuwe regelingen gelden voor activiteiten vanaf 1 januari 2027.

Vragen?

Hebt u vragen of ideeën over de aanpassing van de subsidieregelingen? Laat het weten, via een e-mail aan: subsidies.socialebasis@utrecht.nl 


Smeerpalen met gratis zonnebrandcrème

06-06-2025 | Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland en zon is de grootste boosdoener. Om Utrechters te beschermen zijn op verschillende plekken in de stad 'smeerpalen' geplaatst. Dat zijn palen waar je gratis factor 30 zonnebrandcrème uit kunt tappen. 

Lees meer over de zonnebrandsmeerpalen en waar ze staan


Impact Voorjaarsnota 2025 sociaal domein

04-06-2025| De Voorjaarsnota 2025 laat zien dat Utrecht ondanks financiële druk blijft investeren in het sociaal domein. De Wmo is voorlopig gedekt, maar jeugdzorg kent nog tekorten. Vluchtelingenopvang en begeleiding blijven doorgaan, ondanks beperkte rijksbijdragen. De gemeente neemt maatregelen, maar blijft zorg en ondersteuning bieden én inzetten op kansengelijkheid, leefbaarheid en het verbinden van inwoners in een veranderende samenleving.

Lees meer over de Voorjaarsnota 2025


Plannen voor sport en bewegen 2025-2026 vastgesteld

28-05-2025 | Het Uitvoeringsprogramma Sport en bewegen 2025-2026 is vastgesteld. Utrecht zet de komende 2 jaar specifiek in op gezinnen met een laag inkomen met kinderen van 0 tot 18 jaar en hun opvoeders, mensen met een beperking en betaalbare sport. Met sportvoorzieningen die aansluiten bij de behoeften van Utrechters en de aanbieders van sport- en beweegactiviteiten. In de uitvoering van deze plannen werken wij, maatschappelijke partners en sportaanbieders nauw samen om meer Utrechters in beweging en aan het sporten te krijgen en te houden. Vooral inwoners die dat nu niet of te weinig kunnen doen.

Lees meer over het uitvoeringsprogramma Sport en bewegen


Update van de leerfase opvoed- en opgroeivragen in de sociale basis

26-05-2025 | Gezamenlijk geven we vorm aan de nieuwe beleidsnota jeugd 'Samen opgroeien, samen opvoeden’. In de nota zetten we onder andere in op het versterken van de pedagogische basis. We gaan met elkaar aan de slag door meer collectief en groepsgericht te werken, te normaliseren in plaats van problematiseren en de gemeenschapskracht te versterken. Ook de opdrachten van partners in de stad scherpen we op basis van deze uitgangspunten aan. Een voorbeeld hiervan is de opdracht van de buurtteams die strakker sturen op hun oorspronkelijke opdracht waarbij zij geen opvoed- en opgroeivragen oppakken. 

Leerfase in 2 buurtteamgebieden 

De afgelopen maanden zijn we in 2 buurtteamgebieden (Zuilen en Lunetten- Hoograven) gestart met een leerfase. We willen inzicht krijgen in waar vragen van ouders/gezinnen het best (passend) beantwoord kunnen worden, wat de impact hiervan is op de sociale basis, wat er nodig is om deze beweging met elkaar goed op te vangen en hoe we deze beweging samen kunnen versterken.

Inzichten 

We zijn halverwege de leerfase. Dit zijn de belangrijkste inzichten tot nu:  

  • Elkaar ontmoeten, elkaar kennen, elkaar vertrouwen en weten wat iedereen doet in de stad, is niet vanzelfsprekend. Het is noodzakelijk om te investeren in het leren kennen van je partners in de wijk en in de samenwerking. Alleen zo kan de beweging tot stand komen.  
  • Goed toegeruste plekken en medewerkers maken het verschil voor gezinnen met een hulpvraag. Dus dat willen we realiseren. Er is meer inzicht nodig in wat het vraagt om elke ingang voor gezinnen daadwerkelijk passend te maken.
  • De afbakening van verantwoordelijkheden en taken is nooit helemaal sluitend. Tussen de verschillende opdrachten van partijen bestaat enige overlap. Soms zijn opdrachten ook niet helemaal sluitend. Dit ‘tussengebied’ biedt ruimte voor professionals om samen af te stemmen en te doen wat nodig is. Maar dat vraagt wel om duidelijke afspraken: hoe gaan we met die ruimte om, en wat verwachten we daarin van professionals.

Vervolg 

De leerfase loopt tot aan het zomerreces. Na de zomer informeren we alle betrokkenen opnieuw over de uitkomsten van de eindevaluatie en het vervolg. 

Heb je zelf signalen, vragen en/of inspirerende voorbeelden hoe opvoed- en opgroeivragen een plek krijgen in de sociale basis? Laat het weten aan de eigen collega die betrokken is bij het kernteam van deze leerfase. Of mail naar jeugd@utrecht.nl.


De Sociale Visie Utrecht 2040 is een kompas, geen routeplanner

De Sociale Visie Utrecht 2040 (SVU 2040) is naar de gemeenteraad gestuurd! Het is niet alleen een product van de gemeente Utrecht geworden, maar van de hele stad. Inwoners, professionals, collega's en partners hebben meegedacht over welke stad we willen zijn in 2040. Jet Smit, strateeg sociaal bij gemeente Utrecht en lid van het kernteam SVU 2040, vertelt over de totstandkoming van deze unieke lange termijn visie en wat we er als stad aan hebben.

De SVU 2040 geeft richting aan de keuzes die we de komende tijd (richting 2040) moeten maken. We willen dat Utrecht in 2040 een inclusieve, veerkrachtige en gezonde stad is. Daarom investeren we ongelijk om gelijke kansen te vergroten, werken we nog beter samen met Utrechters en organisaties in de stad en richten we ons op die onderwerpen waarmee we het meeste verschil kunnen maken. De gemeente presenteert voor het eerst een visie voor het hele sociaal domein.


2 nieuwe uitvoeringsprogramma’s voor hervorming sociaal domein

21-05-2025 | We hebben 2 nieuwe uitvoeringsprogramma’s vastgesteld voor de periode 2025–2027: ‘Zorgen voor elkaar’ en ‘Vitaal en krachtig ouder worden’. Met deze programma’s zetten we opnieuw concrete stappen richting de hervorming van het sociaal domein. Ze geven richting aan de toekomstige inkoop van aanvullende zorg en de herziening van de subsidies in de sociale basis vanaf 2027. 

Uitvoeringsprogramma ‘Zorgen voor elkaar’

Met dit programma willen we de sociale basis versterken en stimuleren dat inwoners meer voor elkaar kunnen betekenen. De focus ligt op het versterken van informele zorg, vrijwillige inzet en mantelzorg. Zo blijft professionele zorg beschikbaar voor wie dat echt nodig heeft. 

Pijlers zijn:

  • Versterking van informele zorg (zoals vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven)
  • Behouden en realiseren van meer vrijwillige inzet
  • Ondersteunen van mantelzorgers

Bekijk het uitvoeringsprogramma ‘Zorgen voor elkaar’

Uitvoeringsprogramma ‘Vitaal en krachtig ouder worden’

Dit programma richt zich op het ondersteunen van alle Utrechtse ouderen om zo lang mogelijk gezond, zelfstandig en actief te blijven, in een stad die uitnodigt tot ontmoeting en meedoen. De aanpak is bedoeld om gezondheidsverschillen te verkleinen en de druk op de ouderenzorg te verlichten.

Pijlers zijn:

  • ‘Oud is goud’: de kracht van ouderen in de samenleving en omkijken naar elkaar
  • ‘Gezond en bewust ouder worden’: aandacht voor preventie en welzijn
  • 'Fijn wonen, fijne buurt’: ontmoeting en toegankelijkheid in de eigen woonomgeving
  • ‘Zorg en ondersteuning is beschikbaar wanneer nodig’: passende, laagdrempelige hulp

Bekijk het uitvoeringsprogramma ‘Vitaal en krachtig ouder worden’

Participatie

Voor beide uitvoeringsprogramma’s hebben we input opgehaald bij partijen en inwoners in de stad. Zo is er voor het programma over ouderen gesproken met ongeveer 300 ouderen in verschillende groepen en buurten. De programma’s zijn een uitwerking van eerder vastgesteld beleid in de beleidsnota Wmo, de beleidsnota Jeugd en de beleidsnota Gezondheid

Met de nieuwe programma’s werken we verder aan een toekomstbestendig sociaal domein, waarin inwoners elkaar ondersteunen en ouderen prettig oud kunnen worden. 


Update netwerkaanpak overgewicht & obesitas (Kind naar Gezonder Gewicht)

22-04-2025 | 1 op de 6 kinderen tussen de 4 en 18 jaar in de stad Utrecht heeft overgewicht of obesitas. We willen passende ondersteuning en zorg bieden voor deze kinderen. Dat doen we in Utrecht in de netwerkaanpak overgewicht en obesitas (Kind naar Gezonder Gewicht). Hieronder een update over de verschillende bouwstenen van de aanpak. 

Sterke wijknetwerken jeugd 

Voor een goede samenwerking tussen professionals in het medisch en sociaal domein is een sterk wijknetwerk jeugd belangrijk. Het gaat om de bestaande wijknetwerken jeugd. Projectleider Yassine Beqqali gaat hierbij ondersteunen. De komende tijd gaat hij in gesprek met professionals in de wijken over het concept stappenplan kinderen met overgewicht of obesitas (verwijsschema voor professionals) en het concept advies over sterke wijknetwerken. Wil je meer weten? Laat het weten door een mail aan volksgezondheid@utrecht.nl. Yassine gaat graag met je in gesprek en samen aan de slag.

Fun2befit 

In maart startte de 2e ronde van de nieuwe methodiek Fun2befit voor 9-12 jarigen in de wijken Overvecht, Noordwest, Zuidwest en Leidsche Rijn. In deze groepsaanpak komen bewegen en deelname aan sport, slapen, eten en beeldschermgebruik aan bod. Ouders/verzorgers sluiten een aantal bijeenkomsten aan. Wil je meer weten over Fun2befit, stuur dan een mail naar info@sportutrecht.nl

Centrale zorgverlener 

Inhoudelijk is de jeugdverpleegkundige van de JGZ het meest geschikt om de rol van Centrale zorgverlener (naast het regulier werk) uit te voeren. Toch kan dit niet, omdat er niet aan landelijke randvoorwaarden wordt voldaan. In najaar 2024 is bekend geworden dat 3 andere beroepsgroepen deze rol ook mogen vervullen. 

Zie voor meer informatie Meer professionals vergoed als centrale zorgverlener door de zorgverzekeraar

De stedelijke begeleidingsgroep werkt aan een advies over welke functionaris in Utrecht de rol van Centrale zorgverlener het beste kan vervullen. Het is uiteindelijk de zorgverzekeraar die deze zorg inkoopt en hierover beslist. Binnenkort wordt er meer bekend over de landelijke eisen. Daarna kan het advies worden afgerond. 

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) 

Een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een langdurig behandelprogramma voor kinderen gericht op een gezonde leefstijl. Ouders worden ook betrokken. De groepsaanpak Cool 2B fit heeft voor onze stad de voorkeur. Op dit moment is het programma Cool 2B Fit nog niet volledig erkend door het Zorginstituut Nederland. Daardoor kunnen de zorgverzekeraars deze GLI nu niet inkopen. De begeleidingsgroep onderzoekt hoe we de kinderen met overgewicht toch kunnen helpen. 

Een ander programma, Your Coach Next Door, is een individuele GLI. We onderzoeken of dit een mogelijke optie is voor de Stad Utrecht. Wil je meer weten over ontwikkeling van de GLI? Benader dan projectleider Ernst-Jan Wind van Sterkz.org.

Meer informatie en vragen 

De netwerkaanpak overgewicht en obesitas is onderdeel van het GALA en van het uitvoeringsprogramma Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd. 
In de raadsbrief lees je meer over de voortgang en stand van zaken van het uitvoeringsprogramma 

Heb je vragen over de netwerkaanpak overgewicht en obesitas? E-mail dan naar volksgezondheid@utrecht.nl.


Gemeente Utrecht start met automatische inkomstenverrekening

17-04-2025 | Utrechters met een aanvullende bijstandsuitkering hoeven hun inkomsten uit pensioenen en uitkeringen niet meer door te geven. Sinds 14 april halen we deze inkomsten automatisch op en verwerken we ze in de berekening van de bijstand. Dit maakt de berekening sneller en preciezer, vermindert administratieve lasten, voorkomt fouten en biedt inwoners meer inkomenszekerheid. Medewerkers kunnen nu meer tijd besteden aan het beantwoorden van ingewikkelde vragen en het bieden van maatwerkondersteuning.

Werking van de automatische inkomstenverrekening

We hebben samen met andere grote steden een proces ontwikkeld. Hierbij worden inkomsten van de inwoner opgehaald bij inlichtingenbureau en ingeladen in het gemeentelijke systeem. Vervolgens worden deze gegevens, waar mogelijk, automatisch verrekend. Hierdoor worden aanvullende uitkeringen automatisch aangepast zonder dat inwoners hiervoor specificaties hoeven in te leveren.

Eerste en tweede fase van de inkomstenverrekening

In deze eerste fase past Utrecht de automatische verrekening toe op inkomsten uit pensioenen en uitkeringen. In de tweede fase wordt onderzocht hoe ook inkomsten uit werk automatisch verrekend kunnen worden. Het is nog niet bekend wanneer deze fase start. Met deze stap zet Utrecht een belangrijke stap richting een duidelijke, eenvoudige en betrouwbare dienstverlening voor zowel inwoners als medewerkers. 


Hulp en ondersteuning voor gezinnen in Utrecht

07-04-2025 | In Utrecht geloven we dat opgroeien en opvoeden iets is wat we samen doen, met en in de directe omgeving van kinderen, jongeren en gezinnen. Veel vragen over opgroeien en opvoeden kunnen worden opgelost zonder inzet van professionele jeugdhulp. We sturen hierop binnen de opdrachten aan partners in de pedagogische basis en de buurtteams, zodat basishulp beschikbaar blijft voor de kinderen en gezinnen die dat nodig hebben (zie ook de nota van uitgangspunten). Dit helpt ons om goed te kijken naar welke vragen over opgroeien en opvoeden opgepakt kunnen worden door partners in de pedagogische basis - zoals vrijwilligersinzet, burennetwerken, de jeugdgezondheidszorg (JGZ), DOCK, Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) of Sport Utrecht – of door het buurtteam Jeugd en Gezin.

Een sterke pedagogische basis

Steun en hulp zijn altijd fijn bij het grootbrengen van kinderen. Het leven brengt uitdagingen met zich mee en niet alle vragen over opgroeien en opvoeden hoeven (direct) te worden opgelost. En niet alles vraagt om professionele hulp. We stimuleren dat ouders steun en hulp zoeken in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld bij buren, familie en vrienden. Maar niet elke ouder heeft deze hulp in zijn omgeving. Gelukkig zijn er in Utrecht veel mensen die graag vrijwillig iets doen voor een ander. We stimuleren ouders contact te leggen met vrijwilligers/ ervaringsdeskundigen of gebruik te maken van voorzieningen op het gebied van sport, welzijn, cultuur en jeugdgezondheidszorg. Zo kunnen ouders laagdrempelig, in hun eigen buurt/wijk en in hun dagelijkse leefwereld hulp krijgen. Dit alles samen is ‘de pedagogische basis’ en die willen we versterken. Op die manier versterken we zelfstandigheid en sociale contacten van inwoners en komen er uiteindelijk minder vragen terecht bij de basis- en aanvullende hulp.

Basis- en aanvullende hulp voor wie het echt nodig heeft

Is het echt nodig? Dan is er nog steeds basishulp of aanvullende (specialistische) hulp beschikbaar in de buurt. De buurtteams bieden basishulp aan inwoners en gezinnen. Dit doen ze in samenwerking met de inwoner, het gezin zelf, de sociale basis en waar nodig aanvullende hulp. Daarbij wordt goed gekeken welke vorm van hulp passend is: in een groep en/of individueel en/of digitaal. Maar vooraf wordt scherper gekeken waar de vraag het best past: binnen de sociale basis of bij basishulp (buurtteam). 

Buurtteam Jeugd en Gezin gaat scherper kijken wat past bij opdracht

Het buurtteam biedt basishulp aan kinderen en gezinnen in Utrecht. In de afgelopen jaren zijn daarbij veel vragen en taken ook bij het buurtteam terecht gekomen, die niet echt binnen de opdracht van basishulp vallen. Op deze punten gaan we scherper kijken waar de vraag dan wél het best past. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Enkelvoudige opvoed- en opgroeivragen, zoals slaapproblemen, druk gedrag, sociale contacten, stress en faalangst. Dit zijn vragen die ook passend kunnen worden opgepakt binnen de pedagogische basis, zoals bijvoorbeeld de jeugdgezondheidszorg.
  • Woonvragen, zoals hulp bij het zoeken van een huis, problemen in een woning zoals schimmel, of woningruil. Wanneer een woonsituatie leidt tot problemen binnen een gezin en dit probleem de hulpvraag van het gezin is, dan kan basishulp passend zijn.
  • Is bijvoorbeeld ondersteuning bij huishoudelijke taken  of andere praktische ondersteuning de enige vraag van het gezin? Dan zien we dit niet als een basishulpvraag, maar helpen we ouders/jongeren op weg naar de juiste ondersteuning. Het buurtteam werkt met een gezin of jongere aan doelen, maar neemt geen (praktische) taken van het gezin over.

De hulp die het buurtteam Jeugd en Gezin blijft bieden

De volgende punten in de hulp en ondersteuning aan gezinnen door het buurtteam veranderen niet: 

  • Basishulp voor gezinnen die dat nodig hebben. Samen met het gezin stelt het buurtteam een gezinsplan op waarin doelen worden geformuleerd, waarbij ze samen eerst kijken welke ondersteuning nodig is en wat het informele netwerk en de pedagogische basis hierin kan betekenen. Indien nodig kan het buurtteam aanvullende hulp erbij betrekken.
  • Dichtbij blijven, maar niet overnemen. Het buurtteam ondersteunt gezinnen bij het zelf regie voeren op hun hulpvraag. Daarbij is voor het gezin helder wie wat doet en is de regie op zorg goed belegd als dat nodig is. Het buurtteam is dus niet de partij die de regie altijd uitvoert of alleen hiervoor betrokken wordt. Samen met andere betrokken organisaties wordt gekeken wat het meest passend is voor de regierol. Hulp van het buurtteam is tijdelijk, zo kort als mogelijk en zo lang als nodig.

Nieuwe ontwikkelingen

  • Meer variatie in hulpvormen. Het buurtteam kijkt samen met partners in de pedagogische basis bewuster naar welke vorm, duur en intensiteit van hulp passend is. Groepsgerichte en digitale vormen van (basis)hulp worden vaker ingezet. Ook bekijken zij kritischer welke vragen binnen het netwerk of pedagogische basis kunnen worden opgepakt, zonder dat basishulp direct de eerste oplossing is.  
  • Het buurtteam versterkt de rol bij veiligheid. Het buurtteam helpt ouders en netwerk een positief en gezond leefklimaat te creëren en behouden, waardoor kinderen en jongeren zich veilig kunnen ontwikkelen en in een prettige omgeving opgroeien. Daar waar dit in het gedrang komt, ondersteunt het buurtteam ouders de balans hierin te hervinden en/of betrekken ze relevante partners met als doel om weer te komen tot een veilige gezonde situatie voor kinderen. Binnen de ''proeftuin Utrecht' van het landelijke Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming versterken ze hun rol binnen het gefaseerd samenwerken aan veiligheid.

Samen blijven leren en ontwikkelen

Hulp en ondersteuning blijft mensenwerk. Iedere situatie is uniek en voor iedere situatie is nodig dat we goed kijken naar de vraag om te bepalen welke hulp passend is. Ook zien we dat het versterken van de pedagogische basis niet van de ene op de andere dag is gerealiseerd. 

De veranderingen in de opdracht van het buurtteam per 1 januari 2025 dragen hieraan bij. Ook passen we de subsidieregelingen en opdrachten in de pedagogische basis aan per 1 januari 2027. De nieuwe opdracht voor het welzijnswerk gaat al in per 2026. Als gemeente en partners zijn we samen alert op wat er nodig is in de stad en samen blijven we leren en ontwikkelen. 

Meer informatie en vragen


Hulp en contact Zorgprofessionals

Meedoen naar Vermogen

meedoennaarvermogen@utrecht.nl

Jeugd

jeugd@utrecht.nl

Telefoon

14 030