Samen met onze partners zijn we op zoek naar nieuwe vormen van zorg en ondersteuning, omdat we zien dat deze goed werken. Hoe doen we dit in een tijd waarin gemeenten kampen met financiële tekorten en krapte op de arbeids- en woningmarkt, en de zorgvraag alleen maar toeneemt? We delen onze ervaringen met duurzame alternatieven. Wat werkt en wat kan anders?
Alle verhalen uit de stad
- Bij de Utrechtse Wijkalliantie+ staat de opgave centraal
- 'Familieschool maakt hulpvraag laagdrempelig’
- Utrechtse studenten als partner van de zorg- en welzijnsprofessional in de wijk
- Samen de beweging naar voren maken, dat is wat nu nodig is
- Investeren in de sociale basis voorkomt dat problemen groter worden
- Groepsgerichte hulp voor jongeren
- Veelbelovende pilot op scholen voor speciaal onderwijs
- Groepsgericht werken bij het buurtteam sociaal
- Hervormingen in het sociaal domein (met Inge Norbruis)
Bij de Utrechtse Wijkalliantie+ staat de opgave centraal

Ze lijken een beetje op de kopgroep van een wielrenpeloton. Een ploeg van zo’n 10 zorg- en welzijnsorganisaties die in 3 Utrechtse wijken begonnen zijn aan een ambitieuze beweging naar voren. Samen vormen zij de Wijkalliantie+, een samenwerkingsverband in de stad Utrecht dat de verbinding tussen de eerstelijnszorg en het sociaal domein wil verstevigen. Programmamanager Marja de Weerd: ‘Om de zorg en ondersteuning in onze stad toekomstbestendig te maken, gaan we écht samenwerken en per wijk opgaven kiezen waarmee we het verschil maken. En gezondheidsverschillen verkleinen.’
‘Familieschool maakt hulpvraag laagdrempelig’

Een Familieschool is een school die zich niet alleen inzet voor kinderen maar ook voor hun ouders. Want als het goed gaat met het gezin (de ouders en verzorgers), heeft dat een positief effect op de ontwikkeling van het kind. Ouders, leerkrachten en partners uit het sociaal domein werken binnen de Familieschool nauw samen met en voor hun kinderen. Kim Sierink, gezinscoach bij het buurtteam Utrecht Jeugd & Gezin, vertelt over hoe de aansluiting bij de Familieschool het buurtteam helpt om er echt te zijn voor de gezinnen in de wijk.
Utrechtse studenten als partner van de zorg- en welzijnsprofessional in de wijk

De druk op de zorg- en welzijnssector is groot door een tekort aan geld, professionals en tijd. Tegelijkertijd willen Utrechtse kennisinstellingen dat hun studenten meer in contact komen met wat er speelt in de maatschappij. Niet wachten totdat ze zijn afgestudeerd, maar al tijdens hun studie meedenken en meewerken aan gezondheidsopgaven in de stad. Daarom worden de handen nu ineengeslagen: één en één is twee. Lizet van Ewijk, docent en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht (HU): ‘onze studenten zien wat de impact is van een knieblessure in iemands leven. En dat heeft invloed op hoe zij zelf in de toekomst achter hun bureau beleid gaan maken.’
Lizet is coördinator van de Wijkplaats in Overvecht, een samenwerkingsverband tussen de HU, ROC Midden Nederland, Universiteit Utrecht, de gemeente Utrecht en zorg- en welzijns- professionals in Overvecht. ‘We proberen aan te sluiten bij initiatieven die al in deze wijk lopen. Door de studenten kennis te laten maken met het leven in de wijk en ook bij te dragen aan een opgave. Binnen Overvecht richten we ons vooral op bestaanszekerheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen.’
‘Samen de beweging naar voren maken, dat is wat nu nodig is’

“Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is het nodig dat we van een individuele begeleiding naar een collectieve benadering gaan,” zegt Sam van Zandvoord, manager bij DOCK. "De samenwerkende zorgpartners bij Thuis in je Wijk zijn enthousiast. Maar het is nog te veel theorie. We moeten het nu ook in de uitvoering gaan zien.”
Thuis in je Wijk is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Utrecht en organisaties in de sociale basis en zorg. Doel is een netwerk organiseren dat passende ondersteuning en ook ontmoetingsplekken biedt aan mensen met een bepaalde kwetsbaarheid zoals een licht verstandelijke beperking, een psychische kwetsbaarheid, niet aangeboren hersenletsel of een verleden in dakloosheid. Voor deze doelgroep betekent dit een veilige omgeving waarin zij zich gezien voelen en mee kunnen doen. Voor de wijk betekent het een grotere leefbaarheid en een afnemende zorgvraag voor professionals.

Investeren in de sociale basis voorkomt dat problemen groter worden
Iedere week sluiten ze aan bij overleggen van de buurtteams, GGZ-instellingen, huisartsen en andere zorgorganisaties. Het zijn de ambassadeurs van het NIZU (Netwerk Informele Zorg Utrecht), die ervoor zorgen dat veel hulpvragen van inwoners deels opgevangen kunnen worden in het informele veld. Julia Muller, projectleider bij het NIZU: "Ik denk dat wij zeker in deze tijd erg nodig zijn en veel kunnen betekenen voor de beroepskrachten en inwoners in onze stad."
Groepsgerichte hulp voor jongeren

De samenwerking is ontstaan in coronatijd, toen bij veel jongeren somberheidsklachten zichtbaar werden. De buurtteams, jongerenwerk JoU, en KOOS Utrecht gingen met elkaar om de tafel, om na te denken hoe zij deze jongeren konden ondersteunen. Want om hen te helpen, was ook de expertise nodig van specialistische jeugdhulp organisaties, zoals KOOS en Spoor030. Zo ontstond een samenwerking voor groepsgerichte aanpak voor mentale gezondheid van jongeren, waar Spoor030 later ook bij aansloot. Iedere wijk in Utrecht krijgt nu een BOOST-groep, een naam die de jongeren zelf hebben bedacht.
Veelbelovende pilot op scholen voor speciaal onderwijs

Sinds 2023 loopt er op 2 regionale scholen voor speciaal onderwijs in Utrecht en Zeist een pilot waarbij de jeugdhulp op school collectief gefinancierd wordt. Met als voordelen: ouders hoeven geen indicatie meer aan te vragen voor hun kind bij een buurtteam of sociaal werker. Want de zorg is al op school georganiseerd. Daar biedt 1 organisatie alle benodigde jeugdhulp aan, onafhankelijk van de woonplaats van de kinderen. En school hoeft niet meer met gemeenten in de regio te schakelen om de jeugdhulp te organiseren.
Groepsgericht werken bij het buurtteam Sociaal

Al sinds de start van de buurtteams in Utrecht wordt er naast individuele begeleiding ook gewerkt met groepen inwoners die eenzelfde vraag of behoefte hebben. Uit onderzoek van onder andere Movisie blijkt dat de zelfredzaamheid en de samenredzaamheid van deze mensen worden vergroot. Zij krijgen nieuwe inzichten, leren nieuwe vaardigheden en bouwen aan een sociaal netwerk. Daarom onderzoeken de buurtteams sociaal in de Utrechtse wijken Zuilen, West en Ondiep-Pijlsweerd sinds september 2023 welke individuele vragen van inwoners het beste in een groepsaanbod passen. Bianca van der Geer, teamcoach van de Buurtteams Sociaal en Janneke Smink, directeur Transformatie Sociaal Domein, vertellen erover.
Hervormingen in het sociaal domein

Financiële tekorten, krapte op de arbeidsmarkt - vooral in de zorg - en te weinig woningen dwingen Nederlandse gemeenten tot fundamentele veranderingen in het sociaal domein. Intussen neemt de vraag naar zorg en ondersteuning alleen maar toe. "Een grote zak geld gaat niet helpen. Ook dan blijven er problemen bestaan. We moeten met een andere bril naar zorg en ondersteuning gaan kijken", zegt Inge Norbruis, programmamanager hervormingen sociaal domein. "En daar hebben we onze partners en de inwoners van de stad hard bij nodig."