Nieuws voor zorgprofessionals
Via deze website houden we u als professional in het Utrechtse maatschappelijke veld op de hoogte. Ook andere geïnteresseerden vinden hier de laatste informatie.
Wilt u automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief.
Op deze pagina:
- Automatische inkomstenverrekening
- Hulp en ondersteuning voor gezinnen in Utrecht
- Inkoop aanvullende zorg Wmo in de wijk
- Start campagne Weet waar je recht op hebt
- Nieuw meerjarenbeleid 'Sport en bewegen, de basis voor een gezond Utrecht!’
- Bijdrage zorgkosten voor Utrechters met een laag inkomen
- Resultaten netwerkaanpak overgewicht en obesitas (Kind naar Gezonder Gewicht)
- Beleidsnota Jeugd vastgesteld
Gemeente Utrecht start met automatische inkomstenverrekening
17-04-2025 | Utrechters met een aanvullende bijstandsuitkering hoeven hun inkomsten uit pensioenen en uitkeringen niet meer door te geven. Sinds 14 april halen we deze inkomsten automatisch op en verwerken we ze in de berekening van de bijstand. Dit maakt de berekening sneller en preciezer, vermindert administratieve lasten, voorkomt fouten en biedt inwoners meer inkomenszekerheid. Medewerkers kunnen nu meer tijd besteden aan het beantwoorden van ingewikkelde vragen en het bieden van maatwerkondersteuning.
Werking van de automatische inkomstenverrekening
We hebben samen met andere grote steden een proces ontwikkeld. Hierbij worden inkomsten van de inwoner opgehaald bij inlichtingenbureau en ingeladen in het gemeentelijke systeem. Vervolgens worden deze gegevens, waar mogelijk, automatisch verrekend. Hierdoor worden aanvullende uitkeringen automatisch aangepast zonder dat inwoners hiervoor specificaties hoeven in te leveren.
Eerste en tweede fase van de inkomstenverrekening
In deze eerste fase past Utrecht de automatische verrekening toe op inkomsten uit pensioenen en uitkeringen. In de tweede fase wordt onderzocht hoe ook inkomsten uit werk automatisch verrekend kunnen worden. Het is nog niet bekend wanneer deze fase start. Met deze stap zet Utrecht een belangrijke stap richting een duidelijke, eenvoudige en betrouwbare dienstverlening voor zowel inwoners als medewerkers.
Hulp en ondersteuning voor gezinnen in Utrecht
07-04-2025 | In Utrecht geloven we dat opgroeien en opvoeden iets is wat we samen doen, met en in de directe omgeving van kinderen, jongeren en gezinnen. Veel vragen over opgroeien en opvoeden kunnen worden opgelost zonder inzet van professionele jeugdhulp. We sturen hierop binnen de opdrachten aan partners in de pedagogische basis en de buurtteams, zodat basishulp beschikbaar blijft voor de kinderen en gezinnen die dat nodig hebben (zie ook de nota van uitgangspunten). Dit helpt ons om goed te kijken naar welke vragen over opgroeien en opvoeden opgepakt kunnen worden door partners in de pedagogische basis - zoals vrijwilligersinzet, burennetwerken, de jeugdgezondheidszorg (JGZ), DOCK, Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) of Sport Utrecht – of door het buurtteam Jeugd en Gezin.
Een sterke pedagogische basis
Steun en hulp zijn altijd fijn bij het grootbrengen van kinderen. Het leven brengt uitdagingen met zich mee en niet alle vragen over opgroeien en opvoeden hoeven (direct) te worden opgelost. En niet alles vraagt om professionele hulp. We stimuleren dat ouders steun en hulp zoeken in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld bij buren, familie en vrienden. Maar niet elke ouder heeft deze hulp in zijn omgeving. Gelukkig zijn er in Utrecht veel mensen die graag vrijwillig iets doen voor een ander. We stimuleren ouders contact te leggen met vrijwilligers/ ervaringsdeskundigen of gebruik te maken van voorzieningen op het gebied van sport, welzijn, cultuur en jeugdgezondheidszorg. Zo kunnen ouders laagdrempelig, in hun eigen buurt/wijk en in hun dagelijkse leefwereld hulp krijgen. Dit alles samen is ‘de pedagogische basis’ en die willen we versterken. Op die manier versterken we zelfstandigheid en sociale contacten van inwoners en komen er uiteindelijk minder vragen terecht bij de basis- en aanvullende hulp.
Basis- en aanvullende hulp voor wie het echt nodig heeft
Is het echt nodig? Dan is er nog steeds basishulp of aanvullende (specialistische) hulp beschikbaar in de buurt. De buurtteams bieden basishulp aan inwoners en gezinnen. Dit doen ze in samenwerking met de inwoner, het gezin zelf, de sociale basis en waar nodig aanvullende hulp. Daarbij wordt goed gekeken welke vorm van hulp passend is: in een groep en/of individueel en/of digitaal. Maar vooraf wordt scherper gekeken waar de vraag het best past: binnen de sociale basis of bij basishulp (buurtteam).
Buurtteam Jeugd en Gezin gaat scherper kijken wat past bij opdracht
Het buurtteam biedt basishulp aan kinderen en gezinnen in Utrecht. In de afgelopen jaren zijn daarbij veel vragen en taken ook bij het buurtteam terecht gekomen, die niet echt binnen de opdracht van basishulp vallen. Op deze punten gaan we scherper kijken waar de vraag dan wél het best past. Het gaat bijvoorbeeld om:
- Enkelvoudige opvoed- en opgroeivragen, zoals slaapproblemen, druk gedrag, sociale contacten, stress en faalangst. Dit zijn vragen die ook passend kunnen worden opgepakt binnen de pedagogische basis, zoals bijvoorbeeld de jeugdgezondheidszorg.
- Woonvragen, zoals hulp bij het zoeken van een huis, problemen in een woning zoals schimmel, of woningruil. Wanneer een woonsituatie leidt tot problemen binnen een gezin en dit probleem de hulpvraag van het gezin is, dan kan basishulp passend zijn.
- Is bijvoorbeeld ondersteuning bij huishoudelijke taken of andere praktische ondersteuning de enige vraag van het gezin? Dan zien we dit niet als een basishulpvraag, maar helpen we ouders/jongeren op weg naar de juiste ondersteuning. Het buurtteam werkt met een gezin of jongere aan doelen, maar neemt geen (praktische) taken van het gezin over.
De hulp die het buurtteam Jeugd en Gezin blijft bieden
De volgende punten in de hulp en ondersteuning aan gezinnen door het buurtteam veranderen niet:
- Basishulp voor gezinnen die dat nodig hebben. Samen met het gezin stelt het buurtteam een gezinsplan op waarin doelen worden geformuleerd, waarbij ze samen eerst kijken welke ondersteuning nodig is en wat het informele netwerk en de pedagogische basis hierin kan betekenen. Indien nodig kan het buurtteam aanvullende hulp erbij betrekken.
- Dichtbij blijven, maar niet overnemen. Het buurtteam ondersteunt gezinnen bij het zelf regie voeren op hun hulpvraag. Daarbij is voor het gezin helder wie wat doet en is de regie op zorg goed belegd als dat nodig is. Het buurtteam is dus niet de partij die de regie altijd uitvoert of alleen hiervoor betrokken wordt. Samen met andere betrokken organisaties wordt gekeken wat het meest passend is voor de regierol. Hulp van het buurtteam is tijdelijk, zo kort als mogelijk en zo lang als nodig.
Nieuwe ontwikkelingen
- Meer variatie in hulpvormen. Het buurtteam kijkt samen met partners in de pedagogische basis bewuster naar welke vorm, duur en intensiteit van hulp passend is. Groepsgerichte en digitale vormen van (basis)hulp worden vaker ingezet. Ook bekijken zij kritischer welke vragen binnen het netwerk of pedagogische basis kunnen worden opgepakt, zonder dat basishulp direct de eerste oplossing is.
- Het buurtteam versterkt de rol bij veiligheid. Het buurtteam helpt ouders en netwerk een positief en gezond leefklimaat te creëren en behouden, waardoor kinderen en jongeren zich veilig kunnen ontwikkelen en in een prettige omgeving opgroeien. Daar waar dit in het gedrang komt, ondersteunt het buurtteam ouders de balans hierin te hervinden en/of betrekken ze relevante partners met als doel om weer te komen tot een veilige gezonde situatie voor kinderen. Binnen de ''proeftuin Utrecht' van het landelijke Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming versterken ze hun rol binnen het gefaseerd samenwerken aan veiligheid.
Samen blijven leren en ontwikkelen
Hulp en ondersteuning blijft mensenwerk. Iedere situatie is uniek en voor iedere situatie is nodig dat we goed kijken naar de vraag om te bepalen welke hulp passend is. Ook zien we dat het versterken van de pedagogische basis niet van de ene op de andere dag is gerealiseerd.
De veranderingen in de opdracht van het buurtteam per 1 januari 2025 dragen hieraan bij. Ook passen we de subsidieregelingen en opdrachten in de pedagogische basis aan per 1 januari 2027. De nieuwe opdracht voor het welzijnswerk gaat al in per 2026. Als gemeente en partners zijn we samen alert op wat er nodig is in de stad en samen blijven we leren en ontwikkelen.
Meer informatie en vragen
- Wilt u meer weten over de uitgangspunten voor het jeugdbeleid? Lees dan de nieuwe beleidsnota jeugd.
- Wilt u meer weten over onze uitgangspunten voor de opdrachten aan partners in de sociale basis en de basiszorg (buurtteams)? Lees de nota van uitgangspunten: Met elkaar en voor elkaar.
- Hebt u vragen over of suggesties voor dit onderwerp? Mail naar jeugd@utrecht.nl.
Inkoop aanvullende zorg Wmo in de wijk
02-04-2025 | We organiseren vanaf 2027 de aanvullende Wmo zorg via specialistische teams in de wijk. Ook willen we dat vanaf dan de formele en informele zorgpartijen intensiever samenwerken rond de inwoner. Daarvoor zoeken we 1 partner. Deze gaat dan de specialistische aanvullende zorg in alle wijken uitvoeren. Het doel is dat inwoners sneller, eenvoudiger en dichter bij huis de juiste hulp krijgen. Op die manier willen we de zorg ook in de toekomst beschikbaar houden. Dat staat in Nota van uitgangspunten Aanvullende Zorg Wmo in de wijk.
Er werken nu ruim 40 zorgaanbieders aan de uitvoering van de Wmo. De komende maanden loopt de aanbesteding voor de inkoop aanvullende zorg Wmo. En we voeren gesprekken met geïnteresseerde zorgaanbieders. In het voorjaar van 2026 maken we bekend welke organisatie vanaf januari 2027 deze aanvullende zorg gaat leveren.
Campagne ‘Weet waar je recht op hebt’ weer van start
17-03-2025 | We starten opnieuw met de campagne Weet waar je recht op hebt. Hiermee informeren we inwoners over regelingen waar zij mogelijk gebruik van kunnen maken. Dit jaar verschijnt de campagne in een vernieuwde vorm met een frisse uitstraling. Er is aandacht voor bestaande regelingen. En ook voor regelingen die niet eerder centraal zijn gesteld en regelingen die herhaald worden.
Ook dit jaar brengen we onder andere de kwijtschelding van gemeentebelasting weer onder de aandacht. Inwoners met een laag inkomen kunnen mogelijk vrijstelling krijgen. Hierdoor hoeven zij deze belasting niet te betalen.
Uw rol als professional
Als zorgprofessional hebt u regelmatig contact met inwoners die mogelijk recht hebben op deze regelingen. U kunt ze helpen door ze te informeren. En door ze door te verwijzen naar de juiste ondersteuning.
Inwoners kunnen voor hulp bij hun aanvraag terecht bij:
- Buurtteams
- De Geldzaak (Steenweg 20)
- Het loket van BghU (2e verdieping Stadskantoor) → Geopend op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur
Wilt u inwoners gericht doorverwijzen of meer informatie over beschikbare regelingen?
Bekijk de pagina Geld en hulp bij rondkomen
De campagne is de komende periode online en offline zichtbaar. Onder andere via bushokjes in de stad en advertenties in lokale media zoals DUIC en AD.
Nieuw meerjarenbeleid 'Sport en bewegen, de basis voor een gezond Utrecht!’
26-02-2025 | Utrecht zet in op sport en bewegen voor iedereen, met speciale aandacht voor jeugd en kwetsbare buurten. We willen dat iedereen, jong en oud, hun hele leven kan sporten en bewegen. Dit staat centraal in de nieuwe beleidsnota 2025 - 2032 ‘Sport en Bewegen, de basis voor een gezond Utrecht!’. De Utrechtse gemeenteraad heeft de nota op 20 februari vastgesteld.
Lees de beleidsnota sport ‘Sport en bewegen, de basis voor een gezond Utrecht’
Doel
Sporten en bewegen is goed voor ontspanning, plezier en voor je (mentale) gezondheid. Het helpt mensen actief mee te doen, hun talenten te ontdekken en anderen te ontmoeten. Sportparken en plekken om te sporten en bewegen zijn belangrijk om elkaar te vinden en samen te komen. Onze ambitie: ‘Een leven lang sporten en bewegen’.
In de nota benoemen we de volgende doelen:
- Meer Utrechters die sporten en bewegen, vooral mensen die dat nu nog weinig doen.
- We hebben een sport- en beweegaanbod dat goed past bij de inwoners.
- Er is genoeg plek voor sport en bewegen, passend bij de groei van de stad en wat Utrechters nodig hebben.
Opgaven
We werken samen met de stad aan deze doelen. Dat doen we via 3 opgaven.
Bijdrage zorgkosten voor Utrechters met een laag inkomen
24-1-2025 | Utrechters met een laag inkomen kunnen vanaf 2025 tot € 200 krijgen van de gemeente voor sommige zorgkosten. De eerdere regeling tegemoetkoming zorgkosten is gestopt per 1 januari 2025. Tot 1 april kunnen kosten uit 2024 via de regeling tegemoetkoming zorgkosten nog vergoed worden.
Het bedrag van € 200 is voor zorgkosten die niet (of voor een deel) worden betaald door de zorgverzekering. Om het bedrag te ontvangen moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De aanvrager woont in Utrecht.
- Er zijn kosten die de zorgverzekeraar niet vergoed:
- de eigen bijdrage Wmo.
- de eigen bijdrage Wlz bij zorg thuis.
- eigen bijdrage voor medicijnen op recept van een arts.
- tandarts.
- fysiotherapeut of oefentherapeut.
- een bril of contactlenzen voor een kind tot en met 17 jaar.
- De aanvrager krijgt geen extra bedrag voor andere zorgkosten.
- Het bedrag van 200 euro kan niet gebruikt worden om het eigen risico van de zorgverzekeraar te betalen.
- Er mag 1 aanvraag per persoon worden gedaan. Dit is voor iedereen in een huishouden. Ook voor kind(eren) tot en met 17 jaar.
- Het bedrag is een gift. Het geld hoeft later niet terugbetaald te worden.
- De aanvrager heeft weinig eigen vermogen.
- Is het bedrag lager dan € 200? De aanvrager mag 1 keer in een kalenderjaar een aanvraag doen tot het maximale bedrag van € 200.
- Met een bijstandsuitkering of een U-pas voldoet de aanvrager altijd aan de inkomenseisen. Het inkomen van een partner telt ook mee.
Aanvragen kan via de pagina Zorgkosten, extra bedrag aanvragen.
Resultaten netwerkaanpak overgewicht en obesitas (Kind naar Gezonder Gewicht)
21-1-2025 | In de Utrechtse netwerkaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen hebben we in 2024 mooie stappen kunnen zetten. Dat is mede dankzij de vele professionals in de stad die zich samen met ons hiervoor inzetten.
Enkele resultaten
- Uitbreiding van 'Doe Mee in Utrecht' - We zetten we extra in op Doe Mee in Utrecht. Het stimuleert kinderen om mee te doen aan vrijetijdsactiviteiten en verkleint gezondheidsverschillen. In een half jaar tijd kwamen er 900 nieuwe aanbieders bij. En het aantal kinderen dat mee deed steeg van 374 in januari naar 1.618 in juli 2024.
- Lancering van Fun2befit - In oktober startten de eerste 4 groepen van de nieuwe groepsaanpak Fun2befit. Er deden 43 kinderen mee. De groepen zijn voor kinderen van 6-9 jaar. Dit gebeurde in de wijken Overvecht, Zuidwest, Noordwest en Leidsche Rijn. Daarnaast liepen andere multidisciplinaire groepsaanpakken nog door. Hier deden 218 kinderen aan mee. Professionals volgden de nieuwe scholing 'Praten over gewicht'. Dit helpt om effectiever met kinderen en ouders te communiceren.
- Inspiratiebijeenkomst voor professionals - In april was er een inspiratiebijeenkomst met 100 deelnemers uit het sociale en medische domein.
Bekijk het overzicht van de resultaten van de netwerkaanpak
Ook in 2025 blijven we samenwerken met alle betrokken professionals in de stad. We blijven werken aan het verder terugdringen van overgewicht en obesitas. En een gezondere toekomst voor de jeugd in Utrecht!
Beleidsnota Jeugd vastgesteld
13-12-2024 | Opgroeien en opvoeden in onze stad doen we samen: ‘It takes a village to raise a child’. Dat is de kern van de nieuwe beleidsnota Jeugd ‘Samen opgroeien, samen opvoeden (2025-2034)’. Op 12 december heeft de gemeenteraad de nota vastgesteld.
Lees de samenvatting van de nota ‘Samen opgroeien, samen opvoeden’