Nieuws voor zorgprofessionals

Via deze website houden we u als professional in het Utrechtse maatschappelijke veld op de hoogte. Ook andere geïnteresseerden vinden hier de laatste informatie.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief.

Op deze pagina:

Alle inwoners een eerlijke kans op gezond leven

28-06-2024 | De gemeenteraad stelde op 27 juni 2024 de beleidsnota Gezondheid 'Samen gezondheidsverschillen verkleinen' vast. Nu gaan we dit beleid samen uitvoeren met professionals en inwoners. Bijvoorbeeld met het programma 'Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd'. Deze beleidsnota loopt van 2024 tot en met 2027.

Onze doelen

8 op de 10 Utrechters voelen zich gezond (Utrechts gezondheidsprofiel, 2022). Maar er zijn grote verschillen in gezondheid tussen groepen mensen, en tussen wijken en buurten. We willen dat deze verschillen 30% kleiner zijn in 2040. Verschillen in gezondheid tussen groepen mensen hebben te maken met de situatie van mensen. Zijn er geldzorgen? Wat zijn de vaardigheden? Is er genoeg steun vanuit de omgeving? Waar staat de woning in de stad en wat is de kwaliteit daarvan?

Met deze beleidsnota werken we aan de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverschillen. En willen we de grootste gezondheidsproblemen verminderen. Hierbij werken we ook samen met andere gemeenten, organisaties en het Rijk. Want er zijn ook landelijk veranderingen nodig. Zoals regels voor ongezonde producten en de verkoop van tabak. Zo streven we naar eerlijke kansen op gezondheid door de omstandigheden waarin Utrechters worden geboren, opgroeien, leren, werken en leven zo gunstig mogelijk te maken en te investeren waar dat het meest nodig is. We volgen de resultaten van ons beleid, en sturen bij wanneer dat nodig is.


Start fun2befit in 4 wijken

21-06-2024 | Vanaf oktober 2024 start fun2befit in de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Leidsche Rijn en Noordwest. Fun2befit is een groepscursus voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar met licht overgewicht. Werk jij als professional in 1 van deze wijken? Wijs kinderen en ouders/verzorgers dan vooral op deze leuke cursus!

Lees meer over fun2befit


Sagenn per 1 januari 2025 nieuwe taalaanbieder Volwasseneducatie

22-05-2024 | Per 1 januari 2025 start Sagenn als taalaanbieder voor formele en non-formele volwasseneducatie in stad Utrecht en de subregio’s Stichtse Vecht, ZuidOost, Lekstroom en Groene Hart. Dit is het resultaat van een aanbestedingsproces. Dit betekent dat de huidige taalaanbieder NLTraining haar opdracht verliest. 

Wat betekent dit

Sagenn gaat de komende 2 jaar het educatieaanbod in de arbeidsmarktregio Midden Utrecht verzorgen. De opdracht kan tot 3 keer met 2 jaar verlengd worden. De duur van de opdracht kan daarmee dan 8 jaar zijn. Het educatieaanbod bestaat uit basisvaardigheden taal, rekenen en digitaal voor volwassenen (18+ niet inburgeringsplichtig). Sagenn sloot volgens de beoordelaars met haar expertise, innovatiekracht én pro-actieve benadering in de verbinding met het non- en informele veld goed aan bij de gestelde criteria. Sagenn is binnen de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht al actief op het verzorgen van educatieaanbod aan inburgeraars. 

Wat betekent dit voor inwoners/cursisten

Alle cursisten die in 2024 met een (digi)taaltraject starten kunnen ook in 2025 hun traject bij NLTraining afronden. Hierdoor hebben inwoners geen last van verandering van aanbieder. Maar cursisten die na 1 januari 2025 starten kunnen zich aanmelden bij Sagenn. 

Wat betekent dit voor het personeel van NLTraining

Er is een docententekort én NLTraining is landelijk als taalaanbieder actief. Daarom is de verwachting dat het personeel ingezet kan worden binnen andere gemeenten. 


Doe Mee activiteitengidsen voor kinderen nu gedrukt

14-05-2024 | Op de site Doe Mee in Utrecht staan alle vrijetijdactiviteiten voor Utrechtse kinderen tussen de 0 en 18 jaar op 1 centrale plek bij elkaar. Al die activiteiten zijn nu ook terug te vinden in gedrukte wijk-activiteitengidsen, met maar liefst 1.000 activiteiten van 300 aanbieders! In elke gids staat het uitgebreide vrijetijdsaanbod per wijk. De 30.000 gedrukte boekjes zijn verspreid op scholen, bij buurtcentra, Jeugdgezondheidszorglocaties en gezondheidscentra.

Bekijk de activiteitengidsen

Het gaat om alle vrijetijdsactiviteiten buiten schooltijd. Bijvoorbeeld voetbal, peuterdans, knutselen, muziekles of gewoon lekker samen chillen. Lekker bewegen en (samen) sporten of leren een gezonde maaltijd te maken voor een goede gezondheid. Veel is gratis of wordt vergoed door de U-pas. We willen graag dat alle kinderen leuke dingen kunnen doen in hun vrije tijd.

Op de site Doe Mee in Utrecht kunt u selecteren op wijk, leeftijdscategorie, aanbieder, brede school activiteit, enzovoorts. De site is altijd actueel. Organiseert u een activiteit voor kinderen die nu nog niet op de site staat? Zet ‘m op de site erbij! Onderaan op de site vindt u een link waarop u zelf de activiteit(en) in kunt vullen.  

Wilt u meer weten? Stuur dan een e-mail naar info@doemeeinutrecht.nl


Campagne hulp bij het betalen van rekeningen

02-05-2024 | In mei starten we met een nieuw thema in de campagne 'Weet jij waar je recht op hebt?': Hulp bij het betalen van rekeningen. Inwoners hebben recht bij gratis hulp bij geldzorgen. Bijvoorbeeld als ze bezorgd zijn over rekeningen die je moet betalen.

Nieuw: sneller van al je schulden af

Sinds 1 juli 2023 helpen we inwoners sneller van de schulden af. De tijd voor afbetalen is verkort van 36 maanden naar 18 maanden.

Aanmelden voor hulp

Inwoners met schulden kunnen voor hulp kijken op Utrecht.nl/geldzorgen.


Bezuinigingsopties gemeente Utrecht

24-04-2024 | Het Rijk bezuinigt fors op het Gemeentefonds. Daardoor krijgt Utrecht net als andere gemeenten in 2026 te maken met een groot en structureel financieel tekort. Daar komt bij dat er een stijgende vraag is naar zorg. En dat de kosten door inflatie en stijgende loonkosten toenemen. Heel veel gemeenten zitten hierdoor in financieel zwaar weer. Met een deel van dit tekort (€ 16 miljoen) is de gemeente al vanaf de zomer 2023 aan de slag: het programma hervormingen sociaal domein.

Omdat Utrecht voor een uitzonderlijk grote uitdaging staat, heeft de gemeenteraad daarnaast een inventarisatie opgevraagd met alle mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Op deze lijst met mogelijke maatregelen staan ook maatregelen die het sociaal domein raken.

Het college en de raad hebben nog geen keuze gemaakt. Bij de voorjaarsnota wordt het definitieve financiële beeld gepresenteerd. Het college doet dan voorstellen om de komende jaren stevig financieel in te grijpen, maar tegelijkertijd de stad te blijven ontwikkelen en te investeren in de toekomst. De voorjaarsnota 2024 publiceren we op 16 mei. Volgens de planning stelt de gemeenteraad de nota vast op 11 juli.


Meer zicht op mensenhandel onder jongeren

24-04-2024 | Op 1 mei begint een proef om mensenhandel onder jongeren beter in de gaten te houden. Binnen deze proef worden organisaties die met jongeren werken getraind om signalen van dwang en geweld te herkennen. We zetten professionals aan om hier een melding van te maken bij 1 centraal punt en ze krijgen een training hierin. Zo proberen we een beter beeld te krijgen om wat voor soort dwang of geweld het gaat en hoe groot dit probleem is. Dit initiatief is een samenwerking tussen CoMensha, Moviera en Veilig Thuis Utrecht.

Voorbeelden

  • Een jong meisje dat door haar 'vriendje' gedwongen is om betaalde seks te hebben met tientallen volwassen mannen.
  • Een licht verstandelijk beperkte jongen die denkt wat bij te verdienen en wordt gedwongen om zakken te rollen en drugs te verkopen.
  • Een nichtje dat gedwongen wordt het huishoudelijk werk te doen voor de familie die 'zo goed is' haar op te vangen.

Deze jongeren zijn in afschuwelijke omstandigheden slachtoffers van mensenhandel.

Cijfers

  • In 2023 4x meer signalen van criminele dwang en geweld onder jongeren ontvangen dan in 2022 door Veilig Thuis Utrecht (advies- en meldpunt mensenhandel).
  • Zorgen over jongere verdachten: bijna 1 op de 3 is een jongere.
  • Niet voldoende herkennen van jonge slachtoffers van (criminele) dwang en geweld.
  • Het probleem niet genoeg in de gaten hebben.
  • Dit brengt zowel lokaal als landelijk problemen met zich mee voor:
    • het voorkomen van het probleem
    • het bewustworden van het probleem
    • het bestrijden van het probleem
    • hulp verlenen aan de slachtoffers

Het is dus belangrijk om de slachtoffers van dwang en geweld beter in de gaten te hebben.

Melden of meedenken

Wilt u een organisatie aanmelden voor deze proef? Of hebt u andere vragen of ideeën? Mail uitbuiting@utrecht.nl


Wmo beleidsnota ‘Samen leven, samen zorgen’ vastgesteld

19-04-2024 | Op 28 maart 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Wmo beleidsnota ‘Samen leven, samen zorgen’. In deze beleidsnota beschrijven wij hoe we in Utrecht de komende jaren het Wmo-beleid invulling geven. 'Samen leven, samen zorgen’ is daarbij het uitgangspunt. De koers in deze nota is nodig om de zorgzame samenleving te realiseren die we in Utrecht voor ogen hebben: Utrechters die naar elkaar omzien, elkaars hulp vragen en elkaar hulp bieden.

Bekijk hier de nota 'Samen leven, samen zorgen 2024-2034’

Keuzes nodig

De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe, terwijl er een groeiend tekort is aan personeel, (woon)ruimte, mantelzorgers en vrijwilligers en er minder geld beschikbaar is. We merken dat dit begint te knellen. We zien dat de door- en uitstroom in de zorg en ondersteuning stagneert, dat daardoor de wachtlijsten langer worden en de inwoners van onze stad niet altijd de passende of tijdige zorg en ondersteuning krijgen, die ze nodig hebben. Dit betekent dat we keuzes moeten maken, zodat de zorg en ondersteuning beschikbaar blijft voor de Utrechters die dit het hardst nodig hebben. Deze keuzes gaan onder andere over meer groepsgerichte ondersteuning, betere samenwerking tussen de formele en informele zorg en de sociale basis op basis van gelijkwaardigheid, en over ongelijk investeren voor gelijke kansen. 

Samenhang andere opgaven

In de Voorjaarsnota 2023 ‘Nu kiezen voor de toekomst’ maakten we al keuzes voor betaalbare zorg en voorkomen van de (groeiende) vraag. Deze lijn zetten wij in deze nota verder door. Niet alleen voor de zorg en ondersteuning (Wmo), maar voor alle belangrijke opgaven in het sociaal domein waar we aan werken. Deze nota hangt dan ook samen met ons beleid in de beleidsnota's gezondheid, financiële bestaanszekerheid, werk en re-integratie, inclusie en de nog vast te stellen beleidsnota jeugd. En met de woon-zorgvisie, de beleidsnota arbeidsmarkt en relevante landelijke wetten en zorgakkoorden. Verschillende thema’s, zoals begeleiding en activering, informele zorg, ouderen en het actieplan dakloosheid werken wij de komende tijd verder uit in uitvoeringsprogramma’s.

Vragen?

Vragen of opmerkingen over de nota? Mail dan naar meedoennaarvermogen@utrecht.nl.


 

Utrecht zoekt extra opvangplekken door de Spreidingswet

17-4-2023 | Utrecht gaat op zoek naar tenminste 574 extra plekken voor asielzoekers die medio 2025 beschikbaar moeten zijn. Volgens de spreidingswet moeten alle gemeente bijdragen in de asielopvang. Utrecht heeft al asielopvangplekken, maar volgens de spreidingswet moeten er nu extra plekken bij komen. Gemeente Utrecht wordt verantwoordelijk voor het realiseren van 1.988 asielopvangplekken. Als mensenrechtenstad zet Utrecht zich in voor het bieden van passende opvang voor iedereen die het nodig heeft. Gemeenten in de provincie Utrecht hebben tot 1 november de tijd om samen een plan te maken voor de opvang. Daarna beslist het rijk op 31 december definitief hoeveel plekken elke gemeente in de provincie Utrecht moet realiseren.

Grote uitdaging

Dit wordt een grote uitdaging, vooral nu. Er is veel vraag naar opvang voor mensen die geen huis meer hebben, zowel uit Nederland als uit andere landen, zoals Oekraïners. Er zijn niet genoeg woningen beschikbaar voor mensen die uit de opvang willen verhuizen. En de financiën van de gemeente staat onder druk. Het is moeilijk om geschikte locaties te vinden, waar in korte tijd kwalitatief goede asielopvangplekken te realiseren zijn. Met de groei van de asielopvangplekken neemt ook de vraag naar zorg en ondersteuning toe voor deze groep. We zijn ons hiervan bewust en proberen dit zo goed mogelijk met elkaar in afstemming te doen.

Inzet voor extra opvangplekken onder de Spreidingswet

Op basis van de gestelde uitdagingen streven we ernaar om minstens 75% van de geplande asielopvangplekken te realiseren. Dit omvat 1.491 van de in totaal 1.988 plekken voor de gemeente Utrecht, die zowel volwassenen als alleenstaande minderjarige asielzoekers zullen opvangen. Niet alle huidige locaties tellen mee volgens de Spreidingswet, omdat sommige locaties nog als tijdelijk worden beschouwd. Slechts locaties die vóór 1 februari 2026 beschikbaar zullen zijn, komen in aanmerking volgens deze wet. Van de huidige 1.300 plekken is zeker dat er minstens 900 beschikbaar zullen zijn. Tegen juli 2025 streven we ernaar nog minstens 574 plekken beschikbaar te maken. Op de lange termijn is het doel om alle 1.988 plekken beschikbaar te stellen.

Zoektocht

We gaan de komende tijd op zoek naar geschikte locaties voor asielopvang. We willen goede en duurzame opvanglocaties vinden, volgens het Plan Einstein concept. Dit zijn plekken waar asielzoekers en Utrechters samen activiteiten kunnen doen en cursussen kunnen volgen. Ook willen we daarbij woningen realiseren die beschikbaar zijn voor Utrechters. Hebt u suggesties voor mogelijke opvanglocaties? Stuur dan een mail naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl.


Campagnemateriaal Unbox jezelf

Unbox jezelf

Zit je niet zo lekker in je vel? Lopen dingen in je leven soms anders dan je wil? Zit je daar mee en maakt dat je onzeker, gestrest, leeg of verdrietig? Praat erover, zeg wat er speelt. Ga voor tips naar utrecht.nl/unboxjezelf

Unbox een ander

Mensen in de omgeving van jongeren doen er toe. Als vriend, vriendin, ouder, leerkracht, trainer of mentor ben jij degene waar ze terecht kunnen als het niet zo goed met ze gaat. Praat erover en kijk voor tips op utrecht.nl/unboxeenander

Hulp en contact Informatie voor professionals

Meedoen naar Vermogen

meedoennaarvermogen@utrecht.nl

Jeugd

jeugd@utrecht.nl

Telefoon

14 030