Nieuws voor zorgprofessionals

Via deze website houden we u als professional in het Utrechtse maatschappelijke veld op de hoogte. Ook andere geïnteresseerden vinden hier de laatste informatie.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief.

Op deze pagina:

Campagne 'Weet jij waar je recht op hebt'

06-09-2024 | In september 2024 starten we met de nieuwe fase van de campagne 'Weet jij waar je recht op hebt?' met de focus op de U-pas. Met deze campagne informeren we Utrechters over regelingen waar zij mogelijk recht op hebben. We zetten middelen zoals abri's, posters en online advertenties om de U-pas onder de aandacht te brengen.

Lees meer over de U-pas en het aanvragen hiervan op de website van de U-pas


Een jaar hulp met Vesta

Project Vesta bestaat nu 1 jaar en biedt laagdrempelige, cultuur- en taalgevoelige ondersteuning aan statushouders en inburgeraars in Utrecht. Het project helpt hen bij mentale gezondheidsproblemen en leggen een stevige basis voor hun nieuwe leven in Nederland. Dit doen ze samen met organisaties zoals Vluchtelingenwerk Nederland, Dokters van de Wereld, It’s My Child, Al Amal, Power by Peers, Mowad, Pharos en de gemeente Utrecht.

Sleutelpersonen

Een bijzondere kracht van Vesta zijn de 21 sleutelpersonen. Dit zijn nieuw- en oudkomers met een migratie- of vluchtachtergrond die zowel hun moedertaal als Nederlands spreken en bekend zijn met de Nederlandse gezondheidszorg. Zij hebben een training gevolgd via Pharos en ondersteunen statushouders tijdens belangrijke afspraken. Hierdoor vormen ze een essentiële schakel tussen hen en hulporganisaties.

Activiteiten en trainingen 

Het afgelopen jaar hebben onze partners verschillende activiteiten en trainingen georganiseerd die gericht zijn op mentale gezondheid. Denk aan de ‘vriendennetwerk bijeenkomsten’ van Power by Peers, de summerschool van It’s My Child, en het Zorgcafé van Dokters van de Wereld. Ook zijn er psychosociale steungroepen van Dokters van de Wereld en preventieve trainingen van Al Amal en Vluchtelingenwerk. Deze initiatieven verbeteren direct de mentale gezondheid van statushouders en zorgen voor een betere toegang tot zorg.

Samen vooruit

Naast directe hulp aan statushouders, werken we aan samenwerking en kennisdeling tussen verschillende organisaties. Dit doen we door trainingen voor professionals te organiseren en elk kwartaal stedelijke ketenbijeenkomsten te houden.

Meer weten?

Wil u meer weten over het project, aanmelden voor de nieuwsbrief of hebt u andere vragen? Kijk dan op onze pagina Vesta of neem contact op via vesta@utrecht.nl.


Campagne: 'Weet jij waar je recht op hebt?'

31-07-2024 | 'Onverwachte kosten? Soms heb je recht op geld van de gemeente.' Dat is in juli en augustus de slogan van de campagne 'Weet jij waar je recht op hebt?'. Hierbij staat elke 2 maanden een ander product of dienst centraal. In deze nieuwe campagnefase maken we onze inwoners ervan bewust dat ze bij de gemeente terechtkunnen voor hulp bij noodzakelijke kosten die zij zelf niet kunnen betalen. In onze uitingen verwijzen we dan ook naar de bijzondere bijstand.

Bijzondere bijstand is geld voor extra kosten die men niet verwachtte en die niet zelf kunnen worden betaald, maar die wel echt gemaakt moeten worden. Inwoners kunnen bijzondere bijstand aanvragen. Daarbij staan ook voorbeelden van kosten waarvoor een aanvraag gedaan kan worden.

Voor meer informatie en hulp kunnen zij ook contact opnemen met:

  • de afdeling Werk en Inkomen via telefoonnummer 14 030.
  • de Werk en Inkomen balie in de hal van het stadskantoor, Stadsplateau 1. De balie is open op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur.
  • de Geldzaak of het buurtteam.

Contracten gesloten met beide buurteams en SportUtrecht

24-07-2024 |  Het college heeft goedkeuring gegeven voor het afsluiten van de contracten met het Buurtteam Sociaal, Buurtteam Jeugd & Gezin en SportUtrecht. Dat gebeurde op 2 juli 2024. Daarmee kunnen inwoners die dat nodig hebben, gebruik blijven maken van vertrouwde en ervaren aanbieders van basiszorg, sport- en beweegaanbod. De raad is hierover op 3 juli 2024 geïnformeerd via de raadsbrief 'Gunning opdrachten onderdelen sociale basis en basiszorg'.

Hervormingen

We weten allemaal dat het voor het sociaal domein uitdagende tijden zijn. De situatie nu vraagt om scherpe keuzes. Daarvoor kijken we samen met partijen in de stad naar duurzame alternatieven. En ook naar nieuwe vormen van zorg en ondersteuning. In de nieuwe contracten hebben we de basis gelegd voor die scherpe keuzes.

Basistaken, plustaken en de verbeter- en ontwikkeltaken  

In de contracten maken we onderscheid naar de basistaken, plustaken en de verbeter- en ontwikkeltaken.

  • De basistaken zijn taken die we sowieso verwachten van onze partners.
  • De plustaken en de verbeter- en ontwikkeltaken kunnen van jaar tot jaar variëren. De plustaken bevatten alle zaken die ook belangrijk zijn vanuit aanpalende beleidsterreinen.
  • Bij de verbeter- en ontwikkeltaken kunt u denken aan groepsgericht en wijkgericht werken.  

Jaarcyclus

We geven als gemeente aan op welke plustaken en verbeter- en ontwikkeltaken wij inzet verwachten van onze partners. Dat doen we in de jaarlijkse kaderbrief. In een jaarplan beschrijven de partners welke inzet zij daarvoor gaan doen. Die inzet controleren we tijdens het jaar met contractgesprekken. Er is ook elk jaar een evaluatie. 

Looptijd

De contracten gaan in op 1 januari 2025. In eerste instantie is de looptijd 4 jaar. Daarna kunnen we 2 keer voor 3 jaar verlengen.


Start fun2befit in 4 wijken

21-06-2024 | Vanaf oktober start fun2befit in de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Leidsche Rijn en Noordwest. Fun2befit is een groepscursus voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar met licht overgewicht. Werkt u als professional in een van deze wijken? Wijs kinderen en ouders/verzorgers dan vooral op deze leuke cursus!

Lees meer over fun2befit


Campagnemateriaal Unbox jezelf

Unbox jezelf

Zit je niet zo lekker in je vel? Lopen dingen in je leven soms anders dan je wil? Zit je daar mee en maakt dat je onzeker, gestrest, leeg of verdrietig? Praat erover, zeg wat er speelt. Ga voor tips naar utrecht.nl/unboxjezelf

Unbox een ander

Mensen in de omgeving van jongeren doen er toe. Als vriend, vriendin, ouder, leerkracht, trainer of mentor ben jij degene waar ze terecht kunnen als het niet zo goed met ze gaat. Praat erover en kijk voor tips op utrecht.nl/unboxeenander

Hulp en contact Informatie voor professionals

Meedoen naar Vermogen

meedoennaarvermogen@utrecht.nl

Jeugd

jeugd@utrecht.nl

Telefoon

14 030