Gezondheidspact Utrecht

Het Gezondheidspact Utrecht is een dynamisch netwerk waar de gemeente Utrecht deel van uitmaakt. Alle Utrechtse organisaties en personen die een bijdrage willen doen aan de gezondheid in de stad zijn welkom in het netwerk. Om elkaar te inspireren, samen te werken en van elkaar te leren op gebied van gezondheid.

Er is veel energie, professionaliteit, initiatief en kennis in de stad beschikbaar. Zo ontstaat 1 groot team dat werkt aan een prettig en gezond leven voor iedere Utrechter.

Activiteiten in 2020

 • We stelden een actief ambassadeursteam samen met 11 partners in de stad. Zij spraken met elkaar de belofte uit om het pact verder te brengen en de beweging nog verder uit te bouwen. Hiermee sluiten we aan bij de lokale en regionale netwerken van het landelijke platform ‘Alles is Gezondheid’ en maken onderdeel uit van de landelijke preventiebeweging.
 • Samen met het ambassadeursteam breiden we het netwerk verder uit. Zo ontstaan weer nieuwe verbindingen, allianties en samenwerking om de stad, wijk, buurt of straat gezonder te maken. De ambassadeurs zijn: Geluks BV, Kracht van Zuilen, Big Brothers Big Sisters, Utrecht in Dialoog, 7senses, Utrecht Natuurlijk, Ambassadeurs Gezond Leven, Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd, Wijkcoöperatie Kanaleneiland, Buurtnetwerk Kanaleneiland en Transwijk en Het Wilde Westen.
 • We ondersteunen straat- en buurtnetwerken waarbinnen zij samenwerken en elkaar helpen om gezonder en prettiger te leven waar mogelijk.
 • We organiseren verrassende ontmoetingen en halen ervaringen en kennis uit de stad op en delen dit. Dat deden we in de coronazomer onder andere met 6 online dialogen. Daarin bespraken we onderwerpen die aansluiten bij wat er gebeurt in de Utrechtse wijken en bij de speerpunten uit de Nota ‘Gezondheid voor iedereen. Zoals ‘chronische stress’, ‘kunst en gezondheid’ en ‘vaccinaties’.

Activiteiten in 2019

Het Gezondheidspact had 3 grote evenementen.

 • Het Gezonde Ideeën Festival - 15 april

  Ruim 150 Utrechters wisselden hun kennis, werk en initiatieven uit op het gebied van Gezondheid! Dit festival was een eerste activiteit van het Gezondheidspact Utrecht.

 • Aanpak gezond gewicht Utrechtse jeugd - 24 september

  De aanwezige professionals hebben hun handtekening gezet om zich samen in te zetten voor een gezond gewicht van Utrechtse kinderen. De gemeente brengt meer samenhang aan in wat er al gebeurt door partijen, en zorgt ervoor dat professionals elkaar nog beter vinden.

 • Het International Healthy Empowerment Symposium - 22 november

  Dit symposium werd georganiseerd vanuit het Gezondheidspact in samenwerking met CEmPac en verschillende andere internationale partners. De 85 internationale en lokale deelnemers gingen aan de hand van 20 inhoudelijke bijdragen aan de slag met de verschillende thema’s. Deze waren: empowerment, community building, health literacy en education. Leren van elkaar en inspiratie opdoen stonden centraal.

Samenwerking

Organisaties en initiatieven die onderdeel zijn van het Gezondheidspact:
Awesome Utrecht, Taal Doet Meer, Kwiek, Utrecht Natuurlijk, Gemeenschap en Gezondheid, Energie transitie gemeente Utrecht, Vitamine K van Kunst: Zimihc,Transitie coalitie voedsel: TNO, Gezonde leefstijl: Buurteam. Ambassadeurs Gezond Leven: Ladyfit, Verhalengroep Rivierenwijk, Vaccinatie alliantie Utrecht: gemeente Utrecht, Studenten en gezondheid: Vidius, Pop-up school: MBO Entree opleidingen, Panel Meetellen, Extravaleren, 3 shaped healthy professional: MBO Utrecht, Stadstuinderij Leidsche Rijn, Sterk & Soepel, GeluksBV, Medivlogs: MBO Utrecht, Mental Health First Aid, Quiet Utrecht, Schuldhulp-maatje, Sterker in je leven, Zonnebloem: MBO Utrecht Zorgacademie, Transgender Jeugd, Voedseltuin Overvecht, Indekerngezond, Buurtzorg wandelgroepen, Het Vitaliteitslab van ROCMN, Geluks BV, Kracht van Zuilen, Big Brothers Big Sisters, Utrecht in Dialoog, 7senses, Utrecht Natuurlijk, Ambassadeurs Gezond Leven, Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd, Wijkcoöperatie Kanaleneiland, Buurtnetwerk Kanaleneiland en Transwijk en Het Wilde Westen.

Ontstaan Gezondheidspact

Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid: “2 weten er altijd meer dan 1. Een gevleugelde uitspraak, die ook aan de voet stond van het Gezondheidspact. In 2018 werd er een netwerk opgericht met allemaal enthousiaste Utrechtse gezondheidspartners. Al snel werd duidelijk dat er een enorme hoeveelheid kennis en kunde in onze stad is. Hierdoor kunnen partners van elkaar leren, maar ook elkaar ook zeker inspireren. Want alleen samen kunnen we Utrecht nog gezonder krijgen, met en voor alle Utrechters.”

Contact

Net zoals we bouwen aan het netwerk, bouwen we ook aan een site voor en door de partners van het Gezondheidspact. Hebt u ideeën, wilt u meebouwen, hebt u vragen? Stuur ons dan een e-mail.

Hulp en contact

Telefoon

14 030