Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd

Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. De basis voor gezonde gewoontes leggen we in onze kindertijd. Kinderen die van jongs af aan leren hoe ze gezonde keuzes maken, zoals gezond eten en bewegen, blijven dit ook op latere leeftijd doen.

Gezond eten en bewegen 

We willen kinderen leren gezond te eten en bewegen, zodat ze dat blijven doen. Zo houden ze een gezond gewicht, zitten ze lekker in hun vel en kunnen ze zich goed ontwikkelen.

Dat doen we door gezond gedrag thuis, op de kinderopvang en op school aan te moedigen. In samenwerking met jeugdgezondheidszorg, kinderopvang, scholen en een netwerk van organisaties.

Onze doelen 

  • Kinderen groeien op in een omgeving (school, kinderopvang, thuis) waarin ze gezond eten en genoeg bewegen (fysieke omgeving). 
  • Kinderen en hun ouders worden gestimuleerd (door professionals binnen de jeugdgezondheidszorg, kinderopvang school, netwerkaanpak) om gezonde keuzes te maken bij voeding en bewegen (sociale omgeving). 
  • Kinderen met overgewicht en obesitas krijgen passende ondersteuning en zorg. 

In Utrecht richten we ons de komende jaren op 2 punten.

Preventie van overgewicht en obesitas

  • 0-4 jarigen: we richten ons op de thuisomgeving via jeugdgezondheidszorg en op de kinderopvang (kinderdagverblijf, gastouders, voorschool). Dit zijn belangrijke plekken om gezond gedrag aan te leren. 
  • 4-12 jarigen: op scholen werken we via verschillende programma’s en samenwerkingen aan gezonde leefgewoonten van kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld met het programma Gezond Gewicht op School, de Gezonde School en het Utrechts Beweegprogramma

Netwerkaanpak overgewicht en obesitas (Kind naar Gezonder Gewicht)

4-18 jarigen: verschillende organisaties en personen in de stad werken samen in een netwerk om de juiste zorg te bieden voor een kind of gezin. Bij deze aanpak werken we met de landelijke methode Kind naar Gezonder Gewicht.

Lees meer over de netwerkaanpak

Bekijk het uitvoeringsprogramma Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd 

Hulp en contact Gezond gewicht

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl