Fun2befit: cursus voor kinderen met licht overgewicht

Fun2befit is een groepscursus voor kinderen om samen meer te bewegen en te leren over gezond en lekker eten. Fun2befit start na de zomer in Kanaleneiland, Overvecht, Leidsche Rijn en Noordwest.

Wat is fun2befit?

Fun2befit is een naschoolse cursus voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar met licht overgewicht en hun ouders/verzorgers. Het doel: aan het eind van de kortdurende groepsaanpak hebben kinderen en hun ouders/verzorgers veranderingen doorgevoerd die bijdragen aan een gezonde(re) leefstijl van de kinderen. Elke bijeenkomst staat er, naast bewegen, een thema centraal zoals gezonde voeding, slaap of schermtijd. Kinderen en ouders/verzorgers gaan ook thuis met de verschillende thema‚Äôs aan de slag. Fun2befit wordt gegeven in een groep van maximaal 15 kinderen, want samen sporten en leren over gezonde voeding is veel leuker. Zo kunnen kinderen elkaar aanmoedigen, samen leren en elkaar helpen. Fun2bfit is onderdeel van de netwerkaanpak overgewicht en obesitas (Kind naar Gezonder Gewicht).

Voor wie?

Fun2befit is speciaal ontwikkeld voor kinderen met licht overgewicht en hun ouders/verzorgers. Samen worden ze bewuster van een gezonde leefstijl. De cursus is bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. De precieze groepsindeling op leeftijdscategorie (6-9 en 9-12 jaar) wordt nog gemaakt per wijk.

Waar en wanneer?

Vanaf begin oktober 2024 start fun2befit in de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Leidsche Rijn en Noordwest. Elke cursus bestaat uit 15 bijeenkomsten van anderhalf uur. 4 van de bijeenkomsten zijn voor kinderen en ouders/verzorgers samen. De precieze data en plekken staan op Doe Mee in Utrecht.  

Waarom fun2befit?

1 op de 6 kinderen tussen de 4 en 18 jaar in de stad Utrecht heeft overgewicht of obesitas. We willen passende ondersteuning en zorg bieden voor deze kinderen. Dat doen we in Utrecht volgens een netwerkaanpak die bestaat uit meerdere bouwstenen. 1 van die bouwstenen is fun2befit: de kortdurende groepsaanpak voor kinderen met licht overgewicht.

Wat leren deelnemers?

Kinderen leren wat gezonde voeding is. Ze gaan veel bewegen en maken kennis met verschillende sporten. Zo kunnen zij ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Plezier staat op nummer 1! Natuurlijk betrekken we ook de ouders/verzorgers. Wij denken mee over hoe ze thuis meer kunnen bewegen, gezonder kunnen eten en om fitter te worden met het hele gezin.

Leerdoelen

Na de cursus:

  • kunnen kinderen met steun van hun ouders gezondere keuzes maken in hun leefstijl als het gaat om hun voedings-, beweeg- en slaappatroon en hun schermgebruik
  • kunnen kinderen zelf aan de slag met sport en beweging en de stap maken om lid te worden van een sportclub
  • hebben kinderen een verbeterd zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en zitten lekkerder in hun vel

Begeleiding

Fun2befit is een samenwerking van SportUtrecht, Brede School en gemeente Utrecht. De buurtsportcoaches uit de wijk begeleiden de bijeenkomsten.

Kosten

Fun2befit is gratis.

Vragen

Heb je vragen over de kortdurende groepsaanpak fun2befit? Neem dan contact op met SportUtrecht via info@sportutrecht.nl. Wil je de methodiek beschrijving lezen? Die kun je opvragen via volksgezondheid@utrecht.nl

Meer informatie

Hulp en contact Gezond gewicht

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl