Resultaten 2023 en 2024
Resultaten 2023
In 2023 is de stedelijke begeleidingsgroep gestart. De begeleidingsgroep bestaat uit:
- vertegenwoordigers van gemeente Utrecht (Volksgezondheid, Maatschappelijke Ontwikkeling- Sport, Jeugdgezondheidszorg)
- eerstelijns organisaties Sterkzorg, RegiozorgNU
- een landelijke kennisexpert van Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG)
Sterkzorg, RegiozorgNU en de gemeente Utrecht tekenden een samenwerkingsovereenkomst over de netwerkaanpak overgewicht en obesitas (KnGG). Hierin staat hoe zij gezamenlijk opdrachtgever zijn. Voor de bouwstenen Versterken wijknetwerken en de Centrale zorgverlener zijn verkenningsrapportages geschreven.
De ontwikkeling van een nieuwe, kortdurende groepsaanpak is gestart. De professionals van de 5 bestaande multidisciplinaire aanpakken zoals Fitgaaf, BOKS, Gaaf, Powerkids en de oude variant van Fun2befit zijn hierbij betrokken.
Resultaten 2024
In 2024 hebben we vooral resultaten bereikt met de bouwstenen versterken wijknetwerken en kortdurende groepsaanpak. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor vooral bij de gemeente. Voor de Centrale zorgverlener en Gecombineerde leefstijl Interventie ontbreekt het nog aan landelijke randvoorwaarden om tot implementatie over te kunnen gaan. Dit is zorg die vergoed wordt door de zorgverzekeraar.
We werken daarom stapsgewijs in een complex proces. Nog niet kunnen implementeren gaf ons wel de financiële ruimte om andere voorbereidingen te treffen die bijdragen aan het doel; passende zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht of obesitas.
Stapsgewijs werken in een complex proces
- In maart publiceerden we het plan van aanpak van de netwerkaanpak overgewicht. In grote lijnen komt dit ook terug in het uitvoeringsprogramma Gezond Gewicht Utrechtse jeugd.
- We organiseerden een inspiratiebijeenkomst voor professionals uit het sociaal en medisch domein met 100 deelnemers.
- Om kinderen te stimuleren om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten en gezondheidsverschillen te verkleinen, zetten we extra in op Doe Mee in Utrecht. Er kwamen 900 nieuwe aanbieders bij in een half jaar tijd. Dankzij de vele gratis en U-pas activiteiten was er een enorme toename van het aantal kinderen dat deelnam aan activiteiten: van 374 in januari naar 1618 in juli 2024. Het aantal deelnemers aan gratis activiteiten steeg van 192 in januari naar 979 in juli 2024.
- Er zijn nieuwe onderzoekscijfers beschikbaar over het aantal kinderen met overgewicht en obesitas. In sommige wijken is dit 40% van de kinderen.
Het RIVM heeft landelijk onderzoek gedaan naar de ‘ketenaanpak overgewicht’. Dat is onderdeel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Utrecht werkte hier ook aan mee.
Versterken wijknetwerken
- Tijdens de inspiratiebijeenkomst in april is er met verschillende professionals uit de stad een inventarisatie gemaakt. We benoemden voor iedere wijk een netwerk jeugd waar op tactisch niveau het gesprek over overgewicht het beste gevoerd kan worden.
- Een samenwerking met de Wijkalliantie+ is gestart. De Wijkalliantie+ is een samenwerking van organisaties uit de eerstelijn, het sociaal domein en de Jeugdgezondheidszorg (Buurtteam Jeugd en Gezin, DOCK, JoU, SportUtrecht en andere organisaties).
Kortdurende groepsaanpak (Fun2befit)
- In oktober startten de eerste vier groepen van de nieuwe methodiek Fun2befit (6-9 jarigen) in de wijken Overvecht, Zuidwest, Noordwest en Leidsche Rijn.
- De professionals uit deze wijken namen deel aan de nieuwe scholing Praten over gewicht. Tijdens deze scholing oefenen de deelnemers gesprekken om met weerstand om te gaan, te leren kijken voorbij het gedrag en te achterhalen waar de ouder/verzorger behoefte aan heeft.
- De succesvolle elementen uit eerdere groepsaanpakken (MDGA's) zijn verwerkt in de methodiek van Fun2befit.
- Voor een erkenning door het RIVM loket gezond leven doen we in 2025 een procesevaluatie en effectmeting. Het Louis Bolk Instituut ondersteunt ons bij het werken aan de eerste fase van erkenning.
- Door een tijdelijke overgangsfinanciering konden sommige multidisciplinaire aanpakken overgewicht blijven bestaan zodat kinderen soepel door konden stromen naar Fun2befit.
- De kinderen die in aanmerking komen voor een erkende groeps-GLI (die er nog niet is) konden nog gebruik maken van reeds bestaande groepsaanpakken.
Centrale zorgverlener
- In een businesscase is beschreven wat er nodig is om de jeugdgezondheidszorg (JGZ) de rol van Centrale zorgverlener uit te laten voeren.
- De JGZ besloot dat inhoudelijk de rol van Centrale zorgverlener het beste past bij JGZ. Door het ontbreken van passende landelijke randvoorwaarden is nog niet gestart met de uitvoering van de rol.
- In het najaar werd duidelijk dat ook andere beroepsgroepen de rol van CZV kunnen vervullen. De begeleidingsgroep komt begin 2025 met een advies welke beroepsgroep na de JGZ de voorkeur heeft.
Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
- In de stad Utrecht besloten we enkele jaren terug al dat de groepsaanpak Cool 2B Fit de voorkeur heeft. In het voorjaar 2025 verwachten we landelijke duidelijkheid of deze voor erkenning (niveau 5) in aanmerking komt.
- De begeleidingsgroep adviseerde om nu al wel met de voorbereidingen van implementatie te starten omdat er nu nauwelijks passend aanbod is in de stad voor kinderen met matig overgewicht en obesitas. Bijkomend voordeel is ook dat er nu landelijk implementatiebudget is.
- We organiseerden voor betrokken professionals in de stad, zoals fysiotherapeuten en diëtisten, een voorlichtingsbijeenkomst over Cool 2B Fit.