Forensische geneeskunde

Twijfelt u als arts aan een natuurlijke doodsoorzaak? Dan bent u verplicht dit meteen te melden. Dat kan via telefoonnummer 030 - 608 60 18. U komt dan in contact met een forensisch arts van de GGD regio Utrecht. Een forensisch arts komt direct als dat nodig is. Zijn er meerdere meldingen tegelijk? Het kan gebeuren dat er een tijd met u wordt afgesproken.

Belangrijk om te weten

 • Als u belt, vraagt de professional die de telefoon opneemt u wat er gebeurde. Na uw uitleg kunt u om advies vragen. De uitkomst kan zijn dat een forensisch arts naar u toe komt.
 • In veel gevallen komt de politie mee. Dat gebeurt vooral in geval van zelfmoord, verkeersongevallen of als er vermoedens zijn van een misdrijf.
 • De politie komt niet mee als het gaat om euthanasie of als iemand in het ziekenhuis of verpleeghuis overlijdt na een val en eerder een heupfractuur heeft gehad. Bekijk dit stroomschema voor meer informatie (pdf, 19 kB).

Formulieren en protocollen

Als arts bent u verplicht om te werken volgens verschillende protocollen en met verschillende formulieren en verslagen.

 1. voorbeeldformulier euthanasie (pdf, 34 kB)
 2. voorbeeldverslag euthanasie (pdf, 103 kB)
 3. protocol bij overlijden van patiƫnt in ziekenhuis (pdf, 35 kB)
 4. protocol bij overlijden in verpleeghuis (pdf, 26 kB)
 5. formulier niet-natuurlijke dood na val (pdf, 37 kB)
 6. Handreiking niet natuurlijke dood (pdf, 449 kB)

Meer weten?

 • Hebt u vragen over de protocollen? Neem contact op met de GGD regio Utrecht.
 • Ook voor de A en of B formulieren voor de afhandeling van een natuurlijk overlijden neemt u contact met de gemeente (Burgerzaken) via telefoonnummer 14 030.
 • Lees meer over euthanasie op www.knmg.nl.