Nota van uitgangspunten: Met elkaar en voor elkaar

In de 'Nota van uitgangspunten: onderdelen van de sociale basis en basiszorg' is het kader geschetst voor de nieuwe uitvraag voor de voorzieningen. De gemeenteraad heeft de nota op 29 februari 2024 vastgesteld.

Lees de Nota van uitgangspunten: onderdelen van de sociale basis en basiszorg

Sociale basis en basiszorg

Deze nota van uitgangspunten gaat over de opdrachten in de basiszorg (de buurtteams jeugd en gezin en de buurtteams Sociaal) en een aantal opdrachten in de sociale basis. Binnen de sociale basis gaat het om de opdrachten die tot nu werden vervuld door DOCK, Sport Utrecht en U-Centraal (onderdeel Informatie, Advies en Onafhankelijke Cliëntondersteuning)

Achtergrond

Utrecht wil een gezonde stad zijn, voor iedereen. Een stad waarin iedereen zich thuis voelt en mee kan doen en waarin Utrechters naar elkaar omzien. Dat is onze ambitie. Tegelijkertijd zien we dat de vraag naar hulp en ondersteuning in onze stad toeneemt. We hebben niet het geld, het zorgpersoneel en de ruimte om hieraan te voldoen. We moeten daarom keuzes maken en zoeken naar duurzame alternatieven en andere vormen van zorg en ondersteuning.   

Deze noodzaak om te kiezen, biedt een kans om zorg en ondersteuning eenvoudiger te organiseren voor bewoners en professionals in de wijk. Om met name die bewoners en buurten te bereiken die dat het hardst nodig hebben. En om verder te werken aan de ‘beweging naar voren’; het stimuleren dat inwoners steun en hulp zoeken in hun eigen omgeving, en/of bij vrijwilligers of voorzieningen in de sociale basis, zodat er uiteindelijk minder vragen terechtkomen bij de basis- en aanvullende hulp.

5 uitgangspunten

Om meer richting te geven aan wat ons te doen staat in de sociale basis en basiszorg hebben we 5 uitgangspunten benoemd.

In Utrecht zijn veel krachtige bewoners(initiatieven), vrijwilligers, en verenigingen: van Utrechters voor Utrechters, gericht op gezondheid en welzijn. We willen toewerken naar een samenwerkingsvorm waarin deze gemeenschap meer centraal staat. Wat Utrechters zelf kunnen, dat doen zij zelf. 

We zien kansen om het wijkgericht werken verder te versterken. Dit kan door nog meer als team in de buurt te werken, aan gezamenlijk bepaalde wijkopgaven. We willen toewerken naar een andere, meer gelijkwaardige samenwerking tussen gemeente, partners/ professionals, vrijwilligersorganisaties en bewoners(initiatieven). We starten bij wat er al in de wijk is en professionals richten zich op wat er aanvullend nodig is.

Het bieden van groepsgerichte zorg of ondersteuning verbindt inwoners op de vraagstukken die er zijn en draagt bij aan normalisering. Niet alles is een probleem waar professionele hulp bij nodig is. Ook draagt groepsgerichte inzet bij aan de samenredzaamheid: mensen doen sociale contacten op, er ontstaat (h)erkenning en vertrouwen.

We pakken de groeiende ongelijkheid aan door extra te investeren in buurten of specifieke groepen die kwetsbaarder zijn. Zo willen we zorgen dat de beschikbare middelen gaan naar de mensen en de plekken in de stad die dit het hardst nodig hebben.

We gaan de kaders en randvoorwaarden in ons Utrechts model scherper formuleren en dit aanvullen met heldere sturingsinformatie. Zo brengen wij onze ambities en onze mogelijkheden beter met elkaar in balans. Daarnaast brengen we meer focus aan in de opdracht voor onze partners.

Deze 5 uitgangspunten gelden voor alle opdrachten van partners die in deze nota van uitgangspunten zijn benoemd. Dit met als doel om komende jaren meer vanuit samenhang een gezamenlijke koers te kiezen en bewandelen.

Hulp en contact Inkoop aanvullende zorg

Telefoon

14 030