Aanbesteding, inkoop en subsidies

De gemeente koopt Wmo-ondersteuning in of subsidieert deze. Sommige soorten ondersteuning koopt de gemeente in door middel van aanbesteding. Voor andere soorten ondersteuning verstrekt de gemeente subsidie aan organisaties, die na een uitvraag zijn geselecteerd.

Zie ook de pagina Veelgestelde vragen.

Inkoop aanvullende zorg Wmo in de wijk

We organiseren vanaf 2027 de aanvullende Wmo zorg via specialistische teams in de wijk. Ook willen we dat vanaf dan de formele en informele zorgpartijen intensiever samenwerken rond de inwoner. Daarvoor zoeken we 1 partner. Deze gaat dan de specialistische aanvullende zorg in alle wijken uitvoeren. Het doel is dat inwoners sneller, eenvoudiger en dichter bij huis de juiste hulp krijgen. Op die manier willen we de zorg ook in de toekomst beschikbaar houden. Dat staat in Nota van uitgangspunten Aanvullende Zorg Wmo in de wijk

Er werken nu ruim 40 zorgaanbieders aan de uitvoering van de Wmo. De komende maanden loopt de aanbesteding voor de inkoop aanvullende zorg Wmo. En we voeren gesprekken met geïnteresseerde zorgaanbieders. In het voorjaar van 2026 maken we bekend welke organisatie vanaf januari 2027 deze aanvullende zorg gaat leveren.

Informatie per onderdeel:

  • Vervoer, de provincie Utrecht is opdrachtgever voor de regiotaxi.
  • Hulpmiddelen, leveranciers voor hulpmiddelen zijn geselecteerd via een aanbesteding.
  • Een overzicht van contractpartners.

Activering/groepsbegeleiding

Het activeringsaanbod (voorheen dagbesteding) omvat algemeen aanbod en maatwerk aanbod. Dit onderscheid wordt gedefinieerd in de Wmo. Voor maatwerk heeft een cliënt een zorgtoewijzing nodig. Deze wordt verstrekt door het buurtteam.

In Utrecht noemen we het algemene aanbod Sociale prestatie en Dagondersteuning. We financieren dit door subsidies. Als de subsidie openstaat voor aanvragen, kunt u een aanvraag in dienen

Op 1 januari 2020 is er een nieuwe contractperiode ingegaan voor de aanvullende zorg vanuit de Wmo. De gemeente Utrecht heeft een aanbesteding gedaan voor de partijen die vanaf 2020 deze hulp in Utrecht bieden.

Voor arbeidsmatige activering zijn er 22 partijen gecontracteerd en voor dagbegeleiding 13 aantal. Meer informatie hierover vindt u op:  Contractpartners aanvullende zorg Wmo vanaf 2020.

Mantelzorg ondersteuning en informele zorg

De gemeente financiert ondersteuningsaanbod voor vrijwilligers en mantelzorgers via subsidies. Als een subsidie openstaat voor aanvragen, kunt u een aanvraag in dienen.

Organisaties hulp bij het huishouden

We hebben met 4 organisaties een contract voor hulp bij het huishouden.

Meer informatie over de organisaties

Individuele begeleiding

In Utrecht wordt ongeveer 85% van de individuele begeleiding uitgevoerd door de buurtteams. De resterende 15% is meer specialistisch van aard en wordt ingekocht bij zorgaanbieders. Meer informatie vindt u op de pagina.

Buurtteams

Er zijn 18 buurtteams in Utrecht. Er is een organisatie voor de teams Jeugd en Gezin en er is een organisatie voor de teams Sociaal. Deze organisaties ontvangen een subsidie. De subsidieregeling staat op dit moment niet open voor nieuwe aanbieders.

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang

Utrecht is voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang centrumgemeente. Wij voeren deze zorg uit voor de regio's Lekstroom, Utrecht-West en Zuidoost en de stad Utrecht. In de Wmo-verordening leest u wat we verstaan onder beschermd wonen en maatschappelijke opvang.

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang zijn ingekocht door middel van aanbesteding en subsidies.

Hulp en contact meedoen naar vermogen

Telefoon

14 030