Toegang tot jeugdhulp
Hieronder staan de meestgestelde vragen en antwoorden over de toegang tot jeugdhulp.
Algemene voorzieningen, zoals de buurtteams, jongerenwerk en welzijnswerk, zijn voor iedereen toegankelijk. Voor individuele voorzieningen (aanvullende jeugdhulp) is een verwijzing nodig. De gezinswerker van het buurtteam kan verwijzen naar aanvullende jeugdhulp. Daarnaast kunnen volgens de Jeugdwet de volgende professionals verwijzen naar de aanvullende jeugdhulp: huisarts, medisch specialist, jeugdarts, rechter en gecertificeerde instellingen. De verwijzer kan alleen verwijzen naar een door de gemeente gecontracteerde aanbieder. Sommige jeugdigen vallen onder de verantwoordelijkheid van Utrecht maar wonen in een andere gemeente. Dan kan ook een lokaal team verwijzen naar een nog niet-gecontracteerde jeugdhulppartij. Zie ook de pagina Woonplaatsbeginsel.
Als een verwijzer na gesprekken met de cliënt (en eventueel andere partijen) vindt dat er een individuele voorziening nodig is, kan de cliënt deze verzilveren in Zorg in Natura of via een persoonsgebonden budget (pgb). Het pgb is een volwaardig alternatief voor zorg in natura. Als de cliënt de voorkeur geeft aan een pgb, kan deze via de gezinswerker van het buurtteam een aanvraagformulier ontvangen.
Op het moment dat een jongere 18 jaar wordt kunnen zich 2 situaties voordoen:
- Wanneer er sprake is van het overgangsrecht op jeugdhulp en diezelfde zorg op grond van een andere wet (Zvw, Wlz of Wmo) kan worden verleend, is de gemeente niet meer verplicht jeugdhulp te geven. Dit wil niet zeggen dat de zorg stopt. De nu meerderjarige jongere zal het zorgtraject vervolgen op grond van een van de 3 genoemde wetten. Welke wet dit is, hangt af van de soort zorg. De Jeugdwet (en daarmee ook het overgangsrecht) is niet meer op hem of haar van toepassing. Voor vergoeding van de zorg kunt u terecht bij respectievelijk de zorgverzekeraar (Zvw), het zorgkantoor (Wlz) of de gemeente (Wmo).
- Als u inschat dat de cliënt na de 18e verjaardag nog ondersteuning nodig heeft en die niet onder een ander wettelijk kader valt, neemt u minimaal 3 maanden voor de 18e verjaardag contact op met het Buurtteam. Zij maken een eigen afweging of- en welke ondersteuning nodig is na de 18e verjaardag en kunnen een beschikking voor verlengde jeugdhulp afgeven tot maximaal het 23e levensjaar (dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn bij een jongere van 18 met ernstige gedragsproblemen, zónder dat sprake is van GGZ-problematiek, een beperking, dakloosheid of een ander probleem waarvoor hulp beschikbaar is onder een ander wettelijk kader);
De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met jeugdhulpaanbieders veel aandacht voor de bescherming en beveiliging van persoonsgegevens bij de uitvoering van de Jeugdwet. Wij houden ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Volgens het nieuwe woonplaatsbeginsel per 1 januari 2022 is de gemeente waar de jeugdige staat ingeschreven verantwoordelijk voor het betalen van de jeugdhulp. Is er sprake van jeugdhulp met verblijf in een pleeggezin, gezinshuis, moeder-en-kind huis of jeugdhulpinstelling? Dan is de gemeente waar de jeugdige stond ingeschreven vóór het verblijfstraject verantwoordelijk. Op de website van VNG staat meer informatie over het nieuwe woonplaatsbeginsel. Onder de gemeente Utrecht vallen Utrecht-stad (met Leidsche Rijn), Vleuten en De Meern.
Soms is voor de begeleiding of behandeling van een kind, jongere of gezin de inzet van specialistische jeugdhulp nodig. De verwijzer (huisarts, buurtteam, jeugdarts of SAVE) verwijst dan door naar KOOS Utrecht of Spoor030. Uitgangspunt bij verwijzen is dat passende jeugdhulp 'zo snel als nodig' start.