icoon readspeaker - Lees voorLees voor

Wat kunt u doen als iemand eenzaam is?

Praten over eenzaamheidsgevoelens is moeilijk. Het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid lucht op en kan een opening zijn om vereenzaming te doorbreken. Maak jij je zorgen over iemand waarvan je vermoed dat die eenzaam is? Maak contact vanuit oprechte interesse en zonder oordeel.

Dat kan je doen door vragen te stellen als:  

  • Hoe gaat het met je? Wat heb je vandaag gedaan?
  • Waar ben je verdrietig over? Is er iets waar je mee zit?
  • Waar word je blij van? Wat was een mooi moment?
  • Kan ik iets voor je doen of betekenen?

Deze vragen staan ook op de infokaart eenzaamheid (pdf, 985 kB). Wilt u een aantal exemplaren van deze infokaart verspreiden? Stuur dan een e-mail dan naar info@nizu.nl.

Aansluiten bij een actie

Wilt u aansluiten bij een van de voorbeeldacties of samen met anderen een actie starten? Laat het ons weten, stuur een e-mail naar eenzaamheid@utrecht.nl, dan helpen wij u verder.

Verschillende wijken hebben informatie over de acties en buurtinitiatieven in hun wijk verzameld op een platform:

Aansluiten bij Utrecht Omarmt

Wilt u uw kennis en ervaring delen, bespreken wat nodig is en welke acties -samen of alleen- effectief zijn? Sluit u dan aan bij dit netwerk. Dat kan op LinkedIn. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de activiteiten. Voor meer informatie en vragen kunt u een mail sturen naar eenzaamheid@utrecht.nl.

Initiatief starten

Hebt u voor het starten van uw initiatief geld nodig? Kijk dan op www.utrecht.nl/initiatief. Daar vindt u ook nog andere mogelijkheden voor ondersteuning.

Hulp en contact Eenzaamheid

E-mail

eenzaamheid@utrecht.nl

Telefoon

14 030