Nieuws voor zorgprofessionals

Via deze website houden we u als professional in het Utrechtse maatschappelijke veld op de hoogte. Ook andere geïnteresseerden vinden hier de laatste informatie.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief.

Op deze pagina:

Vragen over opgroeien en opvoeden in de sociale basis: it takes a village to raise a child

12-11-2024 | In Utrecht geloven we dat opvoeden en opgroeien iets is wat we samen doen, in de directe omgeving van kinderen, jongeren en gezinnen. Veel vragen over opgroeien en opvoeden kunnen in die directe omgeving worden opgelost. Zonder inzet van professionele jeugdhulp maar juist met de steun van andere ouders, buurtgenoten, vrienden en (vrijwilligers)organisaties in de buurt. Door te stimuleren dat ouders steun en hulp zoeken bij elkaar, bij vrijwilligers/ervaringsdeskundigen, en/of bij voorzieningen op het gebied van sport, welzijn, cultuur en jeugdgezondheidszorg, versterken we zelfstandigheid en sociale contacten. Dit noemen we de sociale basis. 

Vaak kan deze hulp ook in een groep. Dit bevordert herkenning, vertrouwen en een gevoel van gemeenschap. Deze groepen kunnen ook helpen om elkaar bij toekomstige vragen op te zoeken, en draagt op die manier bij aan preventie. Ook is daarmee de verwachting dat we beter kunnen inspelen op de uitdagingen van de toekomst zoals beperkte financiële middelen en een tekort aan personeel. Zo kunnen we kinderen en gezinnen die het hard nodig hebben tijdig passende hulp bieden.

Kernteam vragen rondom opvoeden en opgroeien

Om deze beweging een stap verder te brengen kijken we met een kernteam van professionals naar de opvoed- en opgroeivragen waarop we nu hulp vanuit het buurtteam inzetten maar die we ook op kunnen lossen met ondersteuning vanuit de sociale basis. Bijvoorbeeld vragen over slapen, lichte angsten, onzekerheid, concentratie, stress en scheiding. Het kernteam bestaat uit: Lokalis, Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU), DOCK, Jeugdgezondheidszorg, SportUtrecht, Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU) en Gemeente Utrecht. Een beweging waar we achter staan, omdat het echt past bij waar we in Utrecht voor willen staan: zo dicht mogelijk bij huis en zo gewoon mogelijk opgroeien en opvoeden. Dit sluit aan bij het leidende principe “normaliseren in plaats van problematiseren".

Leren in 2 buurtteamgebieden

Er wordt al een tijd gewerkt aan deze beweging. Ook de opdrachten aan partners worden hierop aangepast. Zo zullen de buurtteams vanaf 1 januari 2025 geen hulp meer inzetten bij opgroei- en opvoedvragen als ondersteuning vanuit de sociale basis passend is. Deze ontwikkeling biedt kansen om te leren hoe dit werkt in de praktijk. In 2 buurtteamgebieden, Lunetten-Hoograven en Zuilen, starten we daarom een leerfase, waarin door middel van casuïstiekoverleg gekeken wordt hoe uitvoer met elkaar te geven aan deze beweging in de wijk.

Leren en verbeteren voor de toekomst

In de leerfase monitoren we binnen de 2 buurtteamgebieden wat werkt en wat niet. Voor de wijken die niet deelnemen aan de leerfase, ontvangt het kernteam ook graag de signalen. Zo krijgen we een goed beeld van de omvang en impact van deze verschuiving per organisatie. Begin 2025 evalueren we of er aanpassingen nodig zijn in de leerfase. Ontstaan of verschuiven er ergens wachtlijsten? Is er extra capaciteit of zijn er extra middelen nodig? Met de inzichten en lessen die we opdoen kijken we hoe we de sociale basis in alle wijken zo goed mogelijk kunnen toerusten voor nu en in de toekomst.

Vragen, suggesties?

We realiseren ons dat dit voor iedereen een verandering in werken vraagt. Laten we elkaar blijven opzoeken en leren in deze verandering, want opgroeien en opvoeden doen we samen!

Heb je vragen over dit onderwerp? Of suggesties voor het kernteam? Mail dan naar jeugd@utrecht.nl


 

Resultaten Gezond Gewicht op School 2024

In 2024 werken 10 Utrechtse basisscholen met het programma Gezond Gewicht op School aan gezonde voeding en bewegen. Met dit programma moedigen we samen met de scholen gezonde schoollunches, meer bewegen op een dag, voedseleducatie en ouderbetrokkenheid aan. We bereiken daarmee in 2024 ongeveer 2200 kinderen. Wij vroegen de scholen wat dit programma oplevert en hoe we er samen een succes van maken.

Bekijk de resultaten van het programma Gezond Gewicht op School


Zorgverzekering U-polis stopt per 1 januari 2025

30-10-2024 |  De gemeente stopt vanaf 1 januari 2025 met de collectieve zorgverzekering U-polis. De U-polis is een speciale zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Inwoners die verzekerd zijn via de U-polis van Zorg en Zekerheid moeten overstappen naar een nieuwe zorgverzekering per 1 januari 2025. Het besluit om deze zorgverzekering af te schaffen is genomen door de gemeenteraad.

Bijeenkomst voor sociale partners 14 november

Bent u een professional of vrijwilliger werkzaam bij de gemeente en binnen het sociaal domein? Kom dan naar de online voorlichtingsbijeenkomst op 14 november. Iedereen die contact heeft met de doelgroep is van harte welkom. De bijeenkomst is via Teams tussen 10.00 en 11.30 uur.

Volg de voorlichtingsbijeenkomst via Teams op 14 november

Spreekuren 

In november maken de zorgverzekeraars hun prijzen en pakketten bekend voor 2025. Daarna kunnen inwoners overstappen naar een andere zorgverzekering. Het uitzoeken van een zorgverzekering die goed bij hun situatie past is vaak lastig. Daarom bieden we met spreekuren hulp bij het overstappen. Inwoners krijgen hier advies van adviseurs over welk pakket het meest passend is. De spreekuren zijn in alle wijken. Aanmelden is niet nodig. 

Bekijk wanneer er spreekuren zijn 


Tijdelijk fysiek loket voor klachten over zorg en jeugdhulp

28-10-2024 | Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd opent tijdelijk een fysiek loket in ons stadskantoor. De inspectie wil graag voor iedereen bereikbaar zijn. De inspectie heeft signalen en meldingen nodig om haar rol als toezichthouder te vervullen. Hebt u contact met een inwoner of cliënt die een vraag of klacht heeft over de gezondheidszorg of jeugdhulp? Verwijs deze dan naar het LMZ.

Loket op begane grond van het stadskantoor

Met het loket kijkt de inspectie of ze ook andere doelgroepen kunnen bereiken. Bijvoorbeeld mensen die het moeilijk vinden om te bellen of liever niet met een contactformulier op een website willen werken. Het loket zit achter het servicepunt op de begane grond van het stadskantoor. Er zijn flyers over dit loket verspreid via buurtteams, wijkbureaus en bibliotheken.

Openingstijden

Het loket is open van november 2024 tot en met januari 2025. Op de dinsdagen en donderdagen van 9.00-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur. 

Over het Landelijk Meldpunt Zorg 

Het LMZ is het aanspreekpunt voor cliënten, patiënten en betrokkenen. Worden er fouten gemaakt? Of zijn er twijfels over de kwaliteit van de zorg, jeugdhulp, medicijnen of medische hulpmiddelen? Het LMZ adviseert dit eerst te bespreken met de huisarts of de betrokken zorginstelling. Komen mensen er niet uit? Dan kan het LMZ informatie en advies geven welke stappen te zetten om het probleem op te lossen.  

Neem contact op met het LMZ


Het zorgstelsel en IZA

10-10-2024 | De zorg- en welzijnssector heeft te maken met een grote uitdaging: de kosten moeten beheersbaar blijven en er zijn steeds minder mensen die in de zorg werken. Toch moet iedereen goede zorg krijgen.. Om hiermee aan de slag te gaan is in 2022 het Integraal Zorgakkoord (IZA) afgesloten, waarbij elke regio een eigen regioplan heeft opgesteld. In dit regioplan heeft elke regio haar eigen prioriteiten opgesteld, gebaseerd op de onderwerpen die in die regio spelen. De gemeente Utrecht werkt nauw samen met Zilveren Kruis om de doelstellingen uit het IZA in Utrecht te realiseren.

Om goed samen te werken en de doelen uit het regioplan te bereiken, is het belangrijk dat beide partijen weten hoe de ander is georganiseerd en werkt. Het helpt om de ontstaansgeschiedenis van elkaar te kennen. In september heeft Martien Bouwmans, die veel ervaring heeft in de zorgverzekeraarswereld, medewerkers van de gemeente Utrecht uitgelegd in wat een zorgverzekeraar is en hoe deze werkt. Later dit jaar volgt deel 2 waarin stilgestaan wordt bij de actualiteit. Wat is het IZA eigenlijk en waarom is dit akkoord in het leven geroepen? Welke onderwerpen zijn geschikt om (medische) zorg en het sociaal domein te verbinden?

Bent u benieuwd naar het verhaal van Martien? In zijn boek het zorgstelsel ontrafeld en in een podcast van Skipr vertelt Bouwmans zijn verhaal. Wilt u meer weten over het IZA binnen de gemeente Utrecht? Neem dan contact op via:  hervormingen@utrecht.nl


Iedere dag komen er zo’n 220 kinderen tussen de 4 en 13 jaar naar Rafael op de Lanslaan10 in Utrecht. Zij hebben allemaal een verstandelijke beperking, een laag IQ, en vaak ook een bepaalde ontwikkelingsstoornis, zoals bijvoorbeeld autisme. 

Pien: "Dit zijn kinderen die veel begeleiding nodig hebben. Dat hun ouders soms maanden moesten wachten voordat een indicatie werd afgegeven, kwam het kind niet ten goede. En als die indicatie was afgegeven, moest na een aantal weken geëvalueerd worden of die nog steeds nodig was. Heel overbodig en onlogisch allemaal, want deze kinderen hebben altijd zorg nodig. Een verstandelijke beperking gaat immers nooit meer over."

Vertrouwde gezichten

Pien: "We hebben 16 gemeenten, en elke gemeente heeft meestal tientallen buurtteammedewerkers waar we in het verleden mee te maken hadden. Het was vaak volstrekt onduidelijk waarom in de ene gemeente een kind een indicatie voor 6 uur kreeg, en een kind uit een andere gemeente 12 of 15 uur. In deze pilot hebben wij alle uren voor alle kinderen geclusterd en werken we met 1 zorgaanbieder op die er iedere dag is. Vroeger waren er wel 10 verschillende zorgaanbieders op school die in- en uitliepen. Dat was inefficiënt, bracht een financiële rompslomp en was ook onrustig voor de kinderen. Juist deze leerlingen gedijen in een omgeving waar vertrouwde gezichten om hen heen zijn. Nu zien ze iedere dag een vast team van Reinaerde dat bij ons ondersteunt. En voor Reinaerde zelf is het fijn om te weten wat zij de hele periode aan uren en mensen moeten leveren. Ook hebben zij nu meer tijd voor het kind, omdat er minder administratieve lasten zijn. En dat komt weer ten goede aan de ondersteuning van het kind."

Terug bij de essentie

Heikelien: "Voor deze pilot is bewust gekozen voor 2 scholen waar met 1 partner wordt gewerkt. Dat is veel overzichtelijker voor de school, ook al is het tijdens een pilot altijd hard werken. Er zijn veel vragen, alles wordt gemonitord en je wilt ervoor zorgen dat het voor de betrokken partners een succes wordt. Heel aanmoedigend is dat uit de eerste monitor de grote voordelen al duidelijk zijn geworden. De hulp kan meer op maat worden ingezet, en ook het op- en afschalen is nu gemakkelijker. Het is daarbij heel helder wat er geleverd wordt en wat het kost, zonder schommelende indicaties. Omdat de zorg goed geclusterd is in de groepen op school, kunnen we ook besparen. We zetten intussen stappen in de samenwerking met onze partners en leren van andere speciale scholen. Daarmee zijn we terug bij de essentie, namelijk dat het kind goede zorg krijgt."

Pien: "De zorg op onze school is dus nu voor alle kinderen toegankelijk, maar we doen daar natuurlijk nog steeds een toets op die we met de jeugdzorgprofessional bespreken. Samen met hen bekijken we wat nodig is en hoe dat bijdraagt aan het doel dat je met het kind hebt. We hebben geen aparte registratiesystemen meer, we registeren nu alleen in het systeem van de school waardoor de informatie veel logischer bij elkaar staat. Daardoor kunnen we sneller schakelen of eerder stoppen als we willen en kunnen we ook veel beter het gedrag van het kind volgen."

Een nieuwe wet

Landelijk is er een wetswijziging op komst, want ook in Den Haag willen ze dat de zorg beter georganiseerd wordt. Maar voor die nieuwe wet er is, zijn we wel 2 of 3 jaar verder. 
De pilot gaat nog anderhalf jaar door, omdat er in 2 schooljaren veel geleerd kan worden en zo nodig bijgesteld. Heikelien: "In de tussentijd delen we veel informatie en tips met andere scholen die dit ook heel graag willen en zich afvragen wat ze al kunnen klaarzetten."

De pilot is onderdeel van de Bovenregionale werkagenda jeugdhulp in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Uitgangspunt is om de ontwikkelkansen voor leerlingen te verbeteren en te vereenvoudigen. Scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs zijn veel tijd kwijt aan het organiseren van jeugdhulp in de school.


Nieuwe beleidsnota Jeugd 'Samen opgroeien, samen opvoeden’

24-09-2024 | Opgroeien en opvoeden in onze stad doen we samen: de ouders en de kinderen, de buren, de medewerker op de kinderopvang, de leerkracht op school, de sporttrainer, de jongerenwerker maar ook de ouder in de buurt die op andere kinderen let. ‘It takes a village to raise a child’. Dat is de kern van de nieuwe beleidsnota Jeugd ‘Samen opgroeien, samen opvoeden’, die het Utrechtse college op 24 september aanbood aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt waarschijnlijk eind 2024/begin 2025 een besluit over de nota.

Lees de beleidsnota ‘Samen opgroeien, samen opvoeden’ (2025-2034)

Ambitie

In de stad Utrecht wonen ruim 70.000 kinderen van 0 tot en met 17 jaar. Dat is bijna 20% van alle Utrechters. We willen dat al deze kinderen en jongeren in Utrecht kansrijk opgroeien in een stabiele, gezonde, stimulerende en liefdevolle omgeving. Bij ouders of, als dat niet kan, bij vaste opvoeders die veiligheid en geborgenheid bieden.

Doelstellingen 

In de nota benoemen we de volgende doelstellingen: 

We willen dat kinderen en ouders veerkrachtig zijn en elkaar vaker ondersteunen om oplossingen te vinden voor opgroei- en opvoedvragen. Een sterke pedagogische basis is daarvoor essentieel. Waar nodig bieden we op tijd passende hulp. Dit doen onze partners (in de pedagogische basis, het buurtteam, de aanvullende hulp en de jeugdbescherming) in nauwe samenwerking met elkaar.

Opgaven

We werken samen met de stad aan deze doelstellingen. Dat doen we via 8 opgaven:
 

We richten ons op samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen in het probleemoplossend vermogen en de eigen verantwoordelijkheid van kinderen, gezinnen en hun omgeving. We vergroten de zeggenschap van kinderen en hun ouders. Steeds meer werken we vanuit de leefwereld van het kind en het gezin en pakken we samen grondoorzaken aan. 
 

We zien opvoeden en opgroeien als iets wat we samen doen, met de wijk, buurt en stad. Daarom werken we volgens één pedagogisch kader: Vreedzaam. We investeren in de kracht van de gemeenschap en willen ouders aanmoedigen om steun en hulp te zoeken bij elkaar en bij partners, zoals scholen. De komende jaren versterken we de samenwerking tussen deze partners en buurtteams. Ook zorgen we ervoor dat partners in de pedagogische basis beter vindbaar en benaderbaar zijn, zowel voor elkaar als voor ouders.
 

De eerste 1.000 dagen van kinderen zijn cruciaal voor de rest van hun leven. We vinden het belangrijk dat er voldoende toegankelijke plekken zijn waar ouders en kinderen samen kunnen spelen, leren en zich ontwikkelen. We werken nauw samen met partners in de stad om kinderen een passende plek in de kinderopvang te bieden - zo dicht bij huis en zo gewoon als mogelijk, samen met leeftijdsgenootjes of hun broertjes en zusjes.

Lees meer over Kansrijke start 

Binnen de opgave ‘Onderwijs-jeugdhulp’ sluiten we aan bij de Utrechtse Onderwijs Agenda en bouwen we verder op de kernpartneraanpak. Met de kernpartneraanpak investeren we sterk in de samenwerking tussen gemeente, onderwijs en jeugdhulpaanbieders. In de komende jaren breiden we deze samenwerking uit naar andere partners in de pedagogische basis, zoals sport en jongerenwerk. Ook versterken we inclusief onderwijs, contextgerichte benadering en de samenwerking met het speciaal onderwijs.
 

Collectief werken wordt steeds meer de norm. Hierbij werken partners intensief samen, ook met ouders en kinderen, en bieden ze zoveel mogelijk groepsgerichte hulp en ondersteuning. Dit heeft veel voordelen: het sluit beter aan op de hulpvraag, normaliseert situaties en versterkt het ondersteunend netwerk voor kinderen en ouders. Daarnaast is het, als het past bij de hulpvraag, vaak goedkoper. We nemen onze inwoners mee in deze manier van werken, ondersteunen onze jeugdhulppartners en richten ons op samen continu leren.

Lees meer over collectief werken
 

Het is niet altijd nodig of passend om voor elke opvoed- of opgroeivraag jeugdhulp in te schakelen. Daarom versterken we de pedagogische basis, zodat de vraag naar basis- en aanvullende hulp afneemt. Als jeugdhulp wel nodig is, bieden we dit zoveel mogelijk in de buurt aan. De buurtteams geven basishulp en richten zich meer op hun kerntaken en het samenwerken met de pedagogische basis. We verwachten dat de hulpvraag dan meer ‘aan de voorkant’ wordt opgepakt, zodat (aanvullende) hulp beschikbaar blijft voor de kinderen en gezinnen die het nodig hebben. We bieden waar het kan hulp groepsgericht aan en we maken meer gebruik van e-health, in plaats van of in aanvulling op individuele hulp. Ook delen partners in de aanvullende hulp hun kennis met de basishulp en pedagogische basis. Zo werken alle partijen samen aan tijdige en passende jeugdhulp in de buurt.
 

We willen dat kinderen opgroeien in een gezin, het liefst in hun vertrouwde omgeving. Ook als de situatie complex of onveilig is, kijken we wat er nodig is om ervoor te zorgen dat kinderen het liefst thuis (of 'zo thuis mogelijk’) en veilig kunnen opgroeien. We willen het aantal uithuisplaatsingen zo veel mogelijk verminderen. Door buurtgericht te werken, zijn er relatief weinig uithuisplaatsingen en jeugdbeschermingsmaatregelen. Voor deze opgave is het aanpakken van de grondoorzaken belangrijk; vaak liggen de oorzaken van problemen in de omgeving van het kind en de context waarin het opgroeit. We willen de jeugdbescherming anders organiseren en aansluiten bij de landelijke beweging van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Daarnaast zoeken we naar alternatieven voor residentiële jeugdhulp.
 

We willen dat elke jongvolwassene (16 - 23 jaar) zo zelfstandig mogelijk kan meedoen aan de samenleving. In de opgave ‘Als je 18 wordt’ zetten we in op een soepele overgang voor jongeren naar een leven met meer verantwoordelijkheden, en een overstap van de Jeugdwet naar wetgeving voor volwassenen. Voor de nieuwe wet ‘Van School naar Duurzaam Werk’ is het belangrijk dat we integraal werken aan bestaanszekerheid voor jongeren. We pakken belangrijke overgangsmomenten actiever aan, zoals van onderwijs naar werk of van jeugdhulp met verblijf naar zelfstandig wonen. Daarnaast zorgen we voor samenhang in de ondersteuning van jongvolwassenen, op gebieden zoals passend onderwijs, jeugdhulp, werk en inkomen, en wonen.
 

Vragen of opmerkingen

Hebt u vragen of opmerkingen over de nota? E-mail dan naar jeugd@utrecht.nl.


Vervolg campagne Unbox jezelf in samenwerking met FC Utrecht

24-09-2024 | Vorig jaar begonnen we met de campagne 'Unbox jezelf en Unbox een ander'. Dit was een groot succes, de campagne werd goed ontvangen door jongeren. Op 5 oktober start een vervolg van de campagne in samenwerking met FC Utrecht.

Op 5 oktober, tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk, trappen we de campagne af. Tegelijk start een online campagne via de sociale media kanalen van Gemeente Utrecht en FC Utrecht. Op 10 oktober, de Dag van de Mentale gezondheid, organiseren we een speciaal evenement voor jongeren in stadion Galgenwaard.

Je soms niet goed voelen mag

We willen Utrechtse jongeren laten weten dat het normaal is dat je je af en toe niet goed voelt en dat je daarover mag praten. Met een vriend of vriendin, ouder, docent of sportcoach. Praten kan (ook) helpen om uiteindelijk ernstigere problemen te voorkomen en de vraag naar professionele ondersteuning verminderen.

We vragen met deze campagne ook aan de mensen die om de jongeren heen staan: Unbox een ander. Bijvoorbeeld ouders, vrienden en docenten. We geven ze tips om het gesprek goed aan te gaan met de jongeren. Naast de mentale gezondheid van jongeren in het algemeen gaat de campagne ook over prestatiedruk.

Tips om mentale gezondheid bespreekbaar te maken

Op www.utrecht.nl/unboxjezelf krijgen jongeren en hun omgeving tips over hoe ze het gesprek aan kunnen gaan. Ook vertellen we ze dat er makkelijk bereikbare vormen van ondersteuning in de stad zijn. Die zijn erop gericht om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. De mensen die om de jongeren heen staan krijgen op dezelfde pagina tips over hoe ze om kunnen gaan met een jongere tijdens een gesprek over zijn/haar/hen gevoelens.

Wat u kunt doen

Helpt u mee om deze campagne breed onder de aandacht te brengen bij jongeren en hun omgeving? Deel de campagne-uitingen in nieuwsbrieven, op social media, op websites of door posters op te hangen op locatie. Hieronder kunt u alle campagne-uitingen downloaden.
Hebt u vragen? Stuur dan een e-mail naar volksgezondheid@utrecht.nl.

Unbox jezelf

Zit je niet zo lekker in je vel? Lopen dingen in je leven soms anders dan je wil? Zit je daar mee en maakt dat je onzeker, gestrest, leeg of verdrietig? Praat erover, zeg wat er speelt. Ga voor tips naar utrecht.nl/unboxjezelf

Unbox een ander

Mensen in de omgeving van jongeren doen er toe. Als vriend, vriendin, ouder, leerkracht, trainer of mentor ben jij degene waar ze terecht kunnen als het niet zo goed met ze gaat. Praat erover en kijk voor tips op utrecht.nl/unboxeenander


Jeugdzorg Utrecht werkt net even anders

23-9-2024 | 'Jeugdzorg Utrecht werkt net even anders'. Zo heet de nieuwe arbeidsmarktcampagne van KOOS Utrecht, Lokalis, Samen Veilig Midden-Nederland en Spoor030. Hun jeugdhulpprofessionals maken dagelijks het verschil in de levens van Utrechtse kinderen, jongeren en gezinnen.

De campagne laat zien hoe werken in Utrecht anders is. Op basis van maatwerk, nabijheid en professionele ruimte. Met de campagne willen de organisaties professionals binnen en buiten Utrecht inspireren om bij hen te komen werken. Jeugdzorg Utrecht werkt net even anders vertelt hoe de jeugdprofessionals de ruimte krijgen om hun werk net even anders te doen. Vraagt de situatie erom? Dan krijgen de professionals de vrijheid om af te wijken van standaardprotocollen.

Medewerkers van de 4 organisaties vertellen in korte video's en interviews hoe veelzijdig het is om met veel impact te werken in de Utrechtse jeugdzorg. Want, jeugdhulpprofessionals in Utrecht maken het verschil. Elke dag net even anders... Nieuwsgierig?

Kijk op werktnetevenanders.nl


Doe Mee in Utrecht succesvol

19-09-2024 | Op de site van Doe Mee in Utrecht staan alle (gratis) vrijetijdactiviteiten voor Utrechtse kinderen van 0 tot 18 jaar op 1 plek bij elkaar. Van sporten tot koken en van schilderen tot dans en theater. Het gaat om alle vrije tijd activiteiten buiten schooltijd. U kunt selecteren op wijk, leeftijd en soort activiteit. Zo kunnen ouders en kinderen direct zien welke sporten er zijn voor tieners in Overvecht. Of wat er is voor basisschoolkinderen in Leidsche Rijn die muziek willen maken. Ook zijn er activiteiten voor kinderen met iets meer dan gezond gewicht (Fun2befit). En activiteiten voor kinderen met een beperking.

Succesvolle campagne

Op Doe Mee in Utrecht staan inmiddels 900 aanbieders en dat aantal groeit nog steeds. 299 van deze aanbieders accepteren de U-pas. Er is ook veel gratis aanbod op de site. Zo kunnen kinderen bij veel aanbieders eerst een keer gratis meedoen om kennis te maken. In totaal telt de site nu meer dan 1.200 activiteiten.
In het voorjaar zijn in totaal 31.000 wijkboekjes met activiteitenaanbod gedrukt. Deze zijn per wijk verspreid via bijvoorbeeld scholen, buurthuizen en clubs. Zo bereiken we ook kinderen en ouders die minder digitaal vaardig zijn. Die promotie had succes, want in juli waren er zo'n 1.000 extra deelnemers in vergelijking met januari dit jaar.

Doe ook mee

Doe Mee werkt. Daarom is het belangrijk om de site te (blijven) vullen met zoveel mogelijk activiteitenaanbod. Dus: organiseert u of kent u vrije tijd activiteiten voor kinderen? Zorg dan dat ze op de site komen. Onderaan de Doe Mee site staat een link waarop iemand zelf de activiteit(en) kan vullen. Zo helpt u mee aan het succes van Doe Mee!

Activiteit aanmelden op site Doe Mee in Utrecht


Campagne 'Weet jij waar je recht op hebt'

06-09-2024 | In september 2024 starten we met de nieuwe fase van de campagne 'Weet jij waar je recht op hebt?' met de focus op de U-pas. Met deze campagne informeren we Utrechters over regelingen waar zij mogelijk recht op hebben. We zetten middelen zoals abri's, posters en online advertenties om de U-pas onder de aandacht te brengen.

Lees meer over de U-pas en het aanvragen hiervan op de website van de U-pas


Een jaar hulp met Vesta

29-08-2024 | Project Vesta bestaat nu 1 jaar en biedt laagdrempelige, cultuur- en taalgevoelige ondersteuning aan statushouders en inburgeraars in Utrecht. Het project helpt hen bij mentale gezondheidsproblemen en leggen een stevige basis voor hun nieuwe leven in Nederland. Dit doen ze samen met organisaties zoals Vluchtelingenwerk Nederland, Dokters van de Wereld, It’s My Child, Al Amal, Power by Peers, Mowad, Pharos en de gemeente Utrecht.

Sleutelpersonen

Een bijzondere kracht van Vesta zijn de 21 sleutelpersonen. Dit zijn nieuw- en oudkomers met een migratie- of vluchtachtergrond die zowel hun moedertaal als Nederlands spreken en bekend zijn met de Nederlandse gezondheidszorg. Zij hebben een training gevolgd via Pharos en ondersteunen statushouders tijdens belangrijke afspraken. Hierdoor vormen ze een essentiële schakel tussen hen en hulporganisaties.

Activiteiten en trainingen 

Het afgelopen jaar hebben onze partners verschillende activiteiten en trainingen georganiseerd die gericht zijn op mentale gezondheid. Denk aan de ‘vriendennetwerk bijeenkomsten’ van Power by Peers, de summerschool van It’s My Child, en het Zorgcafé van Dokters van de Wereld. Ook zijn er psychosociale steungroepen van Dokters van de Wereld en preventieve trainingen van Al Amal en Vluchtelingenwerk. Deze initiatieven verbeteren direct de mentale gezondheid van statushouders en zorgen voor een betere toegang tot zorg.

Samen vooruit

Naast directe hulp aan statushouders, werken we aan samenwerking en kennisdeling tussen verschillende organisaties. Dit doen we door trainingen voor professionals te organiseren en elk kwartaal stedelijke ketenbijeenkomsten te houden.

Meer weten?

Wil u meer weten over het project, aanmelden voor de nieuwsbrief of hebt u andere vragen? Kijk dan op onze pagina Vesta of neem contact op via vesta@utrecht.nl.


Hulp en contact Zorgprofessionals

Meedoen naar Vermogen

meedoennaarvermogen@utrecht.nl

Jeugd

jeugd@utrecht.nl

Telefoon

14 030