Nieuws voor zorgprofessionals

Via deze website houden we u als professional in het Utrechtse maatschappelijke veld op de hoogte. Ook andere geïnteresseerden vinden hier de laatste informatie.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief.

Op deze pagina:

Contracten gesloten met beide buurteams en SportUtrecht

24-07-2024 |  Het college heeft goedkeuring gegeven voor het afsluiten van de contracten met het Buurtteam Sociaal, Buurtteam Jeugd & Gezin en SportUtrecht. Dat gebeurde op 2 juli 2024. Daarmee kunnen inwoners die dat nodig hebben, gebruik blijven maken van vertrouwde en ervaren aanbieders van basiszorg, sport- en beweegaanbod. De raad is hierover op 3 juli 2024 geïnformeerd via de raadsbrief 'Gunning opdrachten onderdelen sociale basis en basiszorg'.

Hervormingen

We weten allemaal dat het voor het sociaal domein uitdagende tijden zijn. De situatie nu vraagt om scherpe keuzes. Daarvoor kijken we samen met partijen in de stad naar duurzame alternatieven. En ook naar nieuwe vormen van zorg en ondersteuning. In de nieuwe contracten hebben we de basis gelegd voor die scherpe keuzes.

Basistaken, plustaken en de verbeter- en ontwikkeltaken  

In de contracten maken we onderscheid naar de basistaken, plustaken en de verbeter- en ontwikkeltaken.

  • De basistaken zijn taken die we sowieso verwachten van onze partners.
  • De plustaken en de verbeter- en ontwikkeltaken kunnen van jaar tot jaar variëren. De plustaken bevatten alle zaken die ook belangrijk zijn vanuit aanpalende beleidsterreinen.
  • Bij de verbeter- en ontwikkeltaken kunt u denken aan groepsgericht en wijkgericht werken.  

Jaarcyclus

We geven als gemeente aan op welke plustaken en verbeter- en ontwikkeltaken wij inzet verwachten van onze partners. Dat doen we in de jaarlijkse kaderbrief. In een jaarplan beschrijven de partners welke inzet zij daarvoor gaan doen. Die inzet controleren we tijdens het jaar met contractgesprekken. Er is ook elk jaar een evaluatie. 

Looptijd

De contracten gaan in op 1 januari 2025. Ze hebben een looptijd van maximaal 10 jaar. In eerste instantie is de looptijd 4 jaar. Daarna kunnen we 2 keer voor 3 jaar verlengen. 

Andere contracten

We hebben nog niet alle contracten gesloten die volgen uit de Nota van Uitgangspunten. Voor de opdracht die DOCK nu heeft en een deel van de opdracht van U Centraal was wel interesse vanuit andere partijen in de stad. Daarvoor zullen we een jaarcontract sluiten ter overbrugging. Tegelijk starten we hiervoor een openbare aanbesteding. Voor het Advies/ Sociaal Raadsliedenwerk van U Centraal is het 10-jarige contract nu in voorbereiding. Dat gaat in op 1 januari 2025.


Alle inwoners een eerlijke kans op gezond leven

28-06-2024 | De gemeenteraad stelde op 27 juni 2024 de beleidsnota Gezondheid 'Samen gezondheidsverschillen verkleinen' vast. Nu gaan we dit beleid samen uitvoeren met professionals en inwoners. Bijvoorbeeld met het programma 'Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd'. Deze beleidsnota loopt van 2024 tot en met 2027.

Onze doelen

8 op de 10 Utrechters voelen zich gezond (Utrechts gezondheidsprofiel, 2022). Maar er zijn grote verschillen in gezondheid tussen groepen mensen, en tussen wijken en buurten. We willen dat deze verschillen 30% kleiner zijn in 2040. Verschillen in gezondheid tussen groepen mensen hebben te maken met de situatie van mensen. Zijn er geldzorgen? Wat zijn de vaardigheden? Is er genoeg steun vanuit de omgeving? Waar staat de woning in de stad en wat is de kwaliteit daarvan?

Met deze beleidsnota werken we aan de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverschillen. En willen we de grootste gezondheidsproblemen verminderen. Hierbij werken we ook samen met andere gemeenten, organisaties en het Rijk. Want er zijn ook landelijk veranderingen nodig. Zoals regels voor ongezonde producten en de verkoop van tabak. Zo streven we naar eerlijke kansen op gezondheid door de omstandigheden waarin Utrechters worden geboren, opgroeien, leren, werken en leven zo gunstig mogelijk te maken en te investeren waar dat het meest nodig is. We volgen de resultaten van ons beleid, en sturen bij wanneer dat nodig is.


Start fun2befit in 4 wijken

21-06-2024 | Vanaf oktober start fun2befit in de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Leidsche Rijn en Noordwest. Fun2befit is een groepscursus voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar met licht overgewicht. Werkt u als professional in een van deze wijken? Wijs kinderen en ouders/verzorgers dan vooral op deze leuke cursus!

Lees meer over fun2befit


Sagenn per 1 januari 2025 nieuwe taalaanbieder Volwasseneducatie

22-05-2024 | Per 1 januari 2025 start Sagenn als taalaanbieder voor formele en non-formele volwasseneducatie in stad Utrecht en de subregio’s Stichtse Vecht, ZuidOost, Lekstroom en Groene Hart. Dit is het resultaat van een aanbestedingsproces. Dit betekent dat de huidige taalaanbieder NLTraining haar opdracht verliest. 

Wat betekent dit

Sagenn gaat de komende 2 jaar het educatieaanbod in de arbeidsmarktregio Midden Utrecht verzorgen. De opdracht kan tot 3 keer met 2 jaar verlengd worden. De duur van de opdracht kan daarmee dan 8 jaar zijn. Het educatieaanbod bestaat uit basisvaardigheden taal, rekenen en digitaal voor volwassenen (18+ niet inburgeringsplichtig). Sagenn sloot volgens de beoordelaars met haar expertise, innovatiekracht én pro-actieve benadering in de verbinding met het non- en informele veld goed aan bij de gestelde criteria. Sagenn is binnen de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht al actief op het verzorgen van educatieaanbod aan inburgeraars. 

Wat betekent dit voor inwoners/cursisten

Alle cursisten die in 2024 met een (digi)taaltraject starten kunnen ook in 2025 hun traject bij NLTraining afronden. Hierdoor hebben inwoners geen last van verandering van aanbieder. Maar cursisten die na 1 januari 2025 starten kunnen zich aanmelden bij Sagenn. 

Wat betekent dit voor het personeel van NLTraining

Er is een docententekort én NLTraining is landelijk als taalaanbieder actief. Daarom is de verwachting dat het personeel ingezet kan worden binnen andere gemeenten. 


Doe Mee activiteitengidsen voor kinderen nu gedrukt

14-05-2024 | Op de site Doe Mee in Utrecht staan alle vrijetijdactiviteiten voor Utrechtse kinderen tussen de 0 en 18 jaar op 1 centrale plek bij elkaar. Al die activiteiten zijn nu ook terug te vinden in gedrukte wijk-activiteitengidsen, met maar liefst 1.000 activiteiten van 300 aanbieders! In elke gids staat het uitgebreide vrijetijdsaanbod per wijk. De 30.000 gedrukte boekjes zijn verspreid op scholen, bij buurtcentra, Jeugdgezondheidszorglocaties en gezondheidscentra.

Bekijk de activiteitengidsen

Het gaat om alle vrijetijdsactiviteiten buiten schooltijd. Bijvoorbeeld voetbal, peuterdans, knutselen, muziekles of gewoon lekker samen chillen. Lekker bewegen en (samen) sporten of leren een gezonde maaltijd te maken voor een goede gezondheid. Veel is gratis of wordt vergoed door de U-pas. We willen graag dat alle kinderen leuke dingen kunnen doen in hun vrije tijd.

Op de site Doe Mee in Utrecht kunt u selecteren op wijk, leeftijdscategorie, aanbieder, brede school activiteit, enzovoorts. De site is altijd actueel. Organiseert u een activiteit voor kinderen die nu nog niet op de site staat? Zet ‘m op de site erbij! Onderaan op de site vindt u een link waarop u zelf de activiteit(en) in kunt vullen.  

Wilt u meer weten? Stuur dan een e-mail naar info@doemeeinutrecht.nl


Campagne hulp bij het betalen van rekeningen

02-05-2024 | In mei starten we met een nieuw thema in de campagne 'Weet jij waar je recht op hebt?': Hulp bij het betalen van rekeningen. Inwoners hebben recht bij gratis hulp bij geldzorgen. Bijvoorbeeld als ze bezorgd zijn over rekeningen die je moet betalen.

Nieuw: sneller van al je schulden af

Sinds 1 juli 2023 helpen we inwoners sneller van de schulden af. De tijd voor afbetalen is verkort van 36 maanden naar 18 maanden.

Aanmelden voor hulp

Inwoners met schulden kunnen voor hulp kijken op Utrecht.nl/geldzorgen.


Kortere lijntjes naar Youssef met overgewicht

Utrecht werkt hard aan het bestrijden van overgewicht en obesitas onder kinderen. De eerstelijnsorganisaties, de gemeente, zorgverzekeraar en VWS werken hiervoor samen in een netwerkaanpak. Dat is geen makkelijke opgave en de vooruitgang gaat in kleine stapjes. Het is dan ook hard nodig creatief te blijven zoeken naar manieren waarmee een gezondere leefstijl terrein wint. Bijvoorbeeld via Youssef, een Syrisch jochie dat ieders aandacht verdient. Een terugblik op de inspiratiebijeenkomst netwerkaanpak overgewicht en obesitas (Kind naar Gezonder gewicht) van 11 april 2024.


Youssef is de rode draad tijdens een inspiratiebijeenkomst voor professionals op 11 april in Het Huis Utrecht. Hij woont met zijn ouders en twee zussen in Zuilen, vindt geen aansluiting op de basisschool, besteedt heel veel tijd aan gamen en beweegt te weinig. Aan het begin van de bijeenkomst nodigt diëtiste Talitha de ruim honderd aanwezigen uit vragen te bedenken voor het gezin waarmee Youssef wordt verleid tot een gezondere leefstijl.

Problematiek tastbaar

De organisatoren van de bijeenkomst zijn inderdaad creatief geweest: Youssef is een bedenksel, gebaseerd op statistieken over gezondheid. Youssef maakt de problematiek van overgewicht en obesitas tastbaar. “Hij houdt van koken en lekker eten,” vertelt zijn moeder (een actrice) tijdens een workshop overtuigend aan een diëtiste. De “moeder” laat de aanwezigen inzien dat het overgewicht van haar zoon een serieus probleem is dat haar raakt. Die menselijke maat is belangrijk voor een geslaagde aanpak, dat blijkt uit bijna alle bijdragen tijdens de workshops en gesprekken over samenwerken. In de workshop van kenniscentrum Pharos gaat het bijvoorbeeld over cultuursensitief in gesprek gaan met jeugdigen en gezinnen. “Behandel mensen niet gelijk, maar ongelijk: kijk wat iemand nodig heeft.”

Dat gebeurt ook bij de doorontwikkeling van de naschoolse activiteit Fun2befit van 15 weken voor kinderen én ouders uit Noordwest. Voor minstens de helft van de kinderen zijn de activiteiten een opstapje naar een sportvereniging. Fun2befit en de doorontwikkeling komen uitgebreid aan bod tijdens een workshop over de kortdurende aanpak voor kinderen met een lichte mate van overgewicht. Er is wetenschappelijke begeleiding betrokken om te achterhalen welke activiteiten goed werken.

Het programma van de bijeenkomst is afwisselend. Tijdens de korte, informatieve start licht procesmanager van de Utrechtse netwerkaanpak overgewicht Gio van den Heuvel toe wat de stad Utrecht allemaal al doet en wat in de netwerkaanpak overgewicht de plannen zijn voor uitbreiding met een centrale zorgverlener en de gecombineerde leefstijlinterventie GLI: een langdurig behandelprogramma gericht op een gezonde leefstijl voor kinderen met matig en ernstig overgewicht of obesitas.

Onmisbare samenwerking

Na die start zijn er 2 ronden inhoudelijke workshops met volop ruimte voor discussie en tenslotte praten groepen deelnemers over de onmisbare samenwerking van professionals in de tien Utrechtse wijken. Netwerken, dus. In de woorden van de op film aanwezige wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid: “We kunnen het niet alleen, wel samen.”

Goede contacten zorgen voor kortere communicatielijnen en een effectievere werkwijze. “Ouders vinden het fijn als je een naam noemt van iemand bij wie ze terecht kunnen,” zegt een deelnemer.

Kimono-netwerk

Dat onderschrijft iedereen. Aan goede wil is dan ook geen gebrek, maar de praktijk kan weerbarstig zijn. Soms vanwege drukte, soms omdat gegevens met elkaar delen niet goed mogelijk is vanwege de privacywetgeving. En de ene wijk is verder met samenwerken dan de andere. Noordwest heeft bijvoorbeeld dankzij het Kimono-netwerk een fijnmazig stappenplan kunnen maken voor het signaleren en behandelen van kinderen met overgewicht en obesitas. In Leidsche Rijn staat de samenwerking nog in de kinderschoenen, maar de aanwezige professionals gaan aansluiting zoeken bij een al bestaande krachtenbundeling van 17 organisaties.

Een klein stapje vooruit

En Youssef? Na gesprekken tussen drie professionals en zijn ‘moeder’ wordt duidelijk dat lid worden van een voetbalvereniging nog een brug te ver is. Maar alvast een beetje meer bewegen met tafelvoetballen vindt Youssefs moeder een prima idee voor haar zoon. Alweer een stapje vooruit.

Meer weten?

De netwerkaanpak overgewicht en obesitas is onderdeel van het uitvoeringsprogramma Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd 2024-2027. Daarnaast is er een gedetailleerd plan van aanpak van de netwerkaanpak overgewicht en obesitas. Geïnteresseerden kunnen dit opvragen bij volksgezondheid@utrecht.nl.

Tekst en groepsfoto: Eddy Steenvoorden


Campagnemateriaal Unbox jezelf

Unbox jezelf

Zit je niet zo lekker in je vel? Lopen dingen in je leven soms anders dan je wil? Zit je daar mee en maakt dat je onzeker, gestrest, leeg of verdrietig? Praat erover, zeg wat er speelt. Ga voor tips naar utrecht.nl/unboxjezelf

Unbox een ander

Mensen in de omgeving van jongeren doen er toe. Als vriend, vriendin, ouder, leerkracht, trainer of mentor ben jij degene waar ze terecht kunnen als het niet zo goed met ze gaat. Praat erover en kijk voor tips op utrecht.nl/unboxeenander

Hulp en contact Informatie voor professionals

Meedoen naar Vermogen

meedoennaarvermogen@utrecht.nl

Jeugd

jeugd@utrecht.nl

Telefoon

14 030