Voedsel in de stad

Iedere Utrechter moet kunnen kiezen voor gezond en duurzaam voedsel. Voor zichzelf, voor de aarde en voor de stad. We hebben als gemeente Utrecht aandacht voor voedsel in de leefomgeving van mensen, net als allerlei initiatieven en organisaties in de stad, zoals op deze pagina te zien is.

Utrecht, eetbare stad

In de nieuwe wijk Rijnvliet komt een voedselbos met eetbaar groen. Bij de inrichting van de stad zijn (peuter)moes-, voedsel- en daktuinen steeds vaker een onderdeel. Hier verbouwen volwassenen en kinderen samen eten. Het ontspant, brengt je dichter bij de natuur en maakt bewust waar eten vandaan komt. Maar spelen in de moestuin biedt nog veel meer! Daarover gaat de video ‘Peuters groeien in de moestuin’.

Video peutermoestuinen

Beter voor het milieu

Duurzaam geproduceerd voedsel houdt rekening met de toekomst van de aarde door deze niet uit te putten. Denk aan seizoensgebonden fruit en groente uit eigen land die minder kilometers reizen of natuurlijke alternatieven voor bestrijdingsmiddelen. Maar ook het eten van meer plantaardige dan dierlijke eiwitten biedt voordelen voor het milieu. Om dit zelf te ervaren kun je naar de Steedes van Utrecht Natuurlijk.

Gezonde en duurzame horeca

In Utrecht is er veel horeca-aanbod. De Utrechtse horeca gebruiken steeds vaker producten uit de streek en letten steeds meer op het tegengaan van voedselverspilling. Een mooi voorbeeld van een circulair restaurant is de Green House Restaurant.

De groei in het aantal horecagelegenheden dat een vegetarisch of veganistisch aanbod heeft in Utrecht, lijkt een trend te worden. Hebt u plannen om een horecaonderneming te beginnen? Ga voor informatie naar het Horecaloket.

Voedsel, van grote betekenis voor de stad

Een duurzame en gezonde voedselkeus is gezond voor mens en aarde. Ook voor de economie is (duurzaam en gezond) voedsel steeds belangrijker. Utrecht kent een bloeiend en groeiend aantal voedselinitiatieven en -ondernemers. De regio heeft een sterke kennissector rondom voedsel, met name op het Utrecht Science Park. De horeca is een groeiende sector in de stad waar veel mensen werken.

De Diagnose Voeding Gezondheid helpt bijvoorbeeld startende ondernemers op dit gebied verder te komen. Gezond en duurzaam eten is belangrijk voor een gezonde leefstijl maar ook voor herstel bij ziekte. Het Prinses Maxima ziekenhuis werkt aan een gezond voedselaanbod voor hun patiënten ter bevordering van het herstel.

Kraanwatertappunten

Water drinken, past in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Tegenwoordig kun je op steeds meer plaatsen drinkwater zelf tappen bij speciale tappunten. Kijk voor de tappunten op de pagina Kraanwatertappunten.

Meer inspiratie

Hulp en contact Gezond gewicht

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl