Utrecht voor iedereen

Waar we voor staan en waar we voor gaan

Utrecht staat voor diversiteit en inclusie. Hoe de gemeente daar stappen in wil zetten hebben we vastgelegd in de Beleidsnota Inclusie & Diversiteit: Tot je recht komen. Op 29 februari 2024 heeft de gemeenteraad de nota vastgesteld. De beleidsnota is gemaakt in samenwerking met inwoners en partners, met als belangrijkste doel: Utrechters kunnen zichzelf zijn, leven prettig samen, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld en hebben gelijke kansen - om alle Utrechters de kans te geven zichzelf te zijn. 

Bekijk de video over de beleidsnota voor inspiratie (YouTube)

De video is er ook met audiodescriptie

Onze focus: 2024 - 2025

Voor de komende 10 jaar hebben we 3 doelen geformuleerd. In de komende jaren richten we ons op verschillende speerpunten daarbinnen.

Gelijkwaardige en toegankelijke stad

We willen dat queer, non-binaire, intersekse en trans personen, vooral degenen van kleur, meer gezien worden in onze stad. Ook steunen we initiatieven van zwarte gemeenschappen en gemeenschappen van kleur, zodat zij zich welkom voelen in Utrecht. Daarnaast werken we aan het makkelijker maken voor mensen met een beperking, chronische ziekte of weinig digitale vaardigheden om mee te doen, zowel online als offline. 

Inclusiviteit in kennis en bewustzijn

Een stad waar iedereen erbij hoort, is een stad waar mensen samenwerken en elkaar begrijpen. Daarom willen we dat mensen in Utrecht die meer privileges (voordelen) hebben, beter begrijpen wat uitsluiting, discriminatie en racisme betekenen. We streven naar een stad waarin mensen met verschillen om kunnen gaan. En waar mensen elkaar begrijpen en het gevoel hebben dat ze bij elkaar horen. Dit willen we onder andere bereiken door meer te leren over onze geschiedenis van kolonisatie, slavernij en migratie. En door extra aandacht te besteden aan het bevorderen van mensenrechten in Utrecht. 

Veilige stad voor iedereen

Veiligheid is belangrijk voor iedereen, vooral voor mensen die uitsluiting ervaren. Daarom werken we aan manieren om ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen en het melden als het misgaat. We willen ook plekken maken waar lhbtiq+-personen van kleur en mensen uit de zwarte gemeenschap zich veilig voelen. Daarnaast zorgen we ervoor dat mensen niet tegen elkaar komen te staan en dat extremisme wordt voorkomen. We besteden daarbij speciale aandacht aan geweld dat gericht is op mensen vanwege hun geslacht, gender en/of seksuele oriëntatie.

Utrecht zijn we samen

Utrecht is dé stad voor al haar inwoners. Een stad waar alle Utrechters prettig (willen) wonen, leven, werken, leren en recreëren. Dit vraagt betrokkenheid van iedereen - bewoners, ondernemers, (semi)professionals en gemeente. Om het zo te krijgen of het zo te houden. Onder de noemer ‘Utrecht zijn we samen’ werken we aan ‘verbinding’ tussen (groepen) bewoners, met ruimte en respect voor de verschillen tussen mensen. Hoe we dit doen staat in het aanpak Utrecht zijn we samen.

Aanpak 'Utrecht zijn we samen'

Antidiscriminatie-agenda 2021

In de antidiscriminatie-agenda staat wat wij als gemeente Utrecht samen met verschillende partners in de stad doen om discriminatie in Utrecht aan te pakken. Deze aanpak gaat over onderwerpen als onderwijs, woningmarkt en arbeidsmarkt. Maar ook over de rol van de gemeente zelf.

Utrechtse antidiscriminatie-agenda 2021

De Utrechtse lhbtiq+-gemeenschap

De Utrechtse lhbtiq+-gemeenschap

Utrecht heeft een levendige lhbtiq+-gemeenschap met meer dan 70 actieve organisaties en ongeveer 30.000 lhbtiq+-inwoners. De ‘Regenboogagenda 2019–2022’ was gericht op het vergroten van de zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van lhbtiq+-personen.

Bekijk de resultaten van de Regenboogagenda 2019-2022 in de infographic en in de video. Samen met de lhbtiq+-gemeenschap zijn we aan de slag met deze agenda. 

Toegankelijk Utrecht (VN-verdrag handicap/ Agenda 22)

Utrecht wil een stad zijn die toegankelijk is voor iedereen. Utrecht werkt sinds 2007 aan die toegankelijkheid. Eerst met Agenda 22 en nu met het VN-verdrag handicap. Dit verdrag is in 2016 vastgesteld. Bij het werken aan een toegankelijke stad werkt de gemeente samen met belangenorganisaties van mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking.
Lees meer over beleid en aanpak voor toegankelijkheid

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

sportsamenleving@utrecht.nl