Kinderopvang starten

Wilt u een kinderopvang starten in Utrecht? Dan moet u veel regelen. Uw kindercentrum, gastouderbureau of gastouderopvangvoorziening moet voldoen aan allerlei kwaliteitseisen. Daarnaast bent u bent verplicht om uw kinderopvang voor dat u start aan te melden bij de gemeente. De gemeente registreert u vervolgens in het Landelijk Register Kinderopvang.

Voordat u zich aanmeldt bij de gemeente, moet u een aantal plannen hebben opgesteld. Deze stuurt u mee met uw aanvraag. Kijk voor een uitgebreid stappenplan voor het starten van een kindercentrum op de website van het ondernemersplein.

Aanmelden bij de gemeente

Wilt u een kinderdagverblijf, gastouderbureau of gastouderopvang in Utrecht openen? Dien dan online een aanvraag in bij de gemeente.

Kijk voor meer informatie over wat u daar voor nodig hebt op www.ondernemersplein.nl.

Gastouders aanmelden bij de gemeente

Wilt u gastouder worden in Utrecht? Dan schrijft u zich in bij een gastouderbureau. De medewerker van dat bureau meldt u dan aan bij de gemeente. Vraag voor meer informatie na bij de gastouderbureaus en of kijk op Hoe kan ik gastouder worden? 

Pas starten met opvang na inspectie

Voordat u mag starten met het opvangen van kinderen, moet de inspectie Kinderopvang een startonderzoek bij u hebben uitgevoerd. Daarna ontvangt u bericht dat u mag starten.

Startonderzoek door inspectie Kinderopvang

Na uw aanmelding doet de inspectie Kinderopvang een startonderzoek. Dit is nodig voor de registratie van uw kinderopvang in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Na het onderzoek van de Inspectie kinderopvang ontvangt u het besluit met toestemming om te starten.

Volksgezondheid, team inspectie kinderopvang voert deze inspectie (voor registratie) uit. Lees meer over deze inspectie op www.ondernemersplein.nl.

Algemene informatie en brochures