Verhalen met routes Welzijn op recept

“Huisartsen kunnen echt iets betekenen voor eenzame patiënten, ik vind het belangrijk dat Utrechters dat beseffen,” zegt Berthon Rikken, huisarts in Ondiep en voorzitter van het Utrechts Fonds Achterstandswijken. “Iedereen heeft een huisarts en die heeft meestal goed in beeld om welke kwetsbare bewoners het gaat. Daar komt bij dat we sinds kort een nieuwe aanpak hebben, Welzijn op Recept, waarmee we mensen die niet goed in hun vel steken ook snel op de goede plek kunnen krijgen voor verdere ondersteuning. Het gaat om een proef in enkele wijken, maar de resultaten zijn veelbelovend.”

Route

Haltes

Waaraan zie je dat iemand vereenzaamd is, wat zijn de signalen? Waar moet u op letten als buurman, supermarktmedewerker, kapper of notaris? En aan wie kunt u die signalen doorgeven om ondersteuning op gang te brengen? Met lokale ondernemers, vrijwilligers en zorgprofessionals ontwikkelen we trainingen en tools waarmee eenzaamheid beter is te signaleren.

De aanpak ‘Welzijn op Recept’ breiden we uit naar de hele stad. Mensen met psychosociale klachten krijgen een verwijzing naar een sociaal makelaar of beweegmakelaar. Ongeveer de helft van mensen met deze klachten is eenzaam. De makelaars zoeken contact en achterhalen samen met de bewoner (opnieuw) wat hem of haar gelukkig maakt.

Hulp en contact Eenzaamheid

E-mail

eenzaamheid@utrecht.nl

Telefoon

14 030