ABCD benadering voor Utrechtse buurten

Utrecht kent de laatste jaren steeds meer verschillende soorten initiatieven van bewoners die bijdragen aan het prettig samenleven in een buurt of wijk. Zo zijn bewoners die elkaar opzoeken en hun gemeenschap verder ontwikkelen goed in beeld gekomen.

Impuls voor sterke Utrechtse buurten

Gemeente en initiatiefnemers uit de stad ontvingen op 1 november 2017 Cormac Russell. Hij is een internationaal beroemde deskundige op het gebied van de ABCD benadering (Asset Based Community Development). Deze benadering gaat uit van de capaciteiten en mogelijkheden van mensen om binnen hun buurt of wijk met problemen en projecten aan de slag te gaan. Russell liet ons zien we hoe de ABCD benadering zorgt voor onderlinge verbinding en hierbij talenten aanspreekt van bewoners, organisaties en instellingen binnen een lokale gemeenschap.

Bekijk:

Onderzoeken ABCD benadering en oefenplekken

De gemeente heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in veel verschillende soorten initiatieven vanuit de samenleving. Tijdens de bijeenkomst van 1 november hebben we de mogelijkheden in Utrecht verder onderzocht. Via ‘oefenplekken’ gaan we ervaren of de ABCD benadering een extra impuls kan geven aan de initiatieven die al lopen op het gebied van ontwikkeling van gemeenschapskracht.

De eerste ‘oefenplekken’ die volgens deze benadering gaan werken, zijn;

  1. Welkom Oualida, een initiatief van Adrifa en Faouzia in Hoograven.
  2. Het Wilde Westen, een initiatief dat 18 jaar geleden (al) begonnen is en sinds 3 jaar een oude fabriek heeft overgenomen. Met een cultureel startpunt, maar altijd met een sociaal duurzame inslag.
  3. Vanuit het BuurtThuis worden vele activiteiten georganiseerd. Amina vertelt dat ze aan hun taal werken, zowel Arabisch als Nederlands.
  4. Het Wijkbureau Zuidwest kent een overleg van ambtenaren die vanuit verschillende beleidssectoren in de wijk werken. Zij zouden graag voor hun diensten een betere verbinding maken met de buurten en hun bewoners.
  5. Een groep vrouwen uit Kanaleneiland Noord kookt en eet met elkaar en haalt zo vrouwen uit hun isolement. Ze hebben ook een onderlinge voedselbank georganiseerd.
  6. Lex Casteelen is een spreekuurvrijwilliger bij Doenja Dienstverlening. Hij wil graag met mensen uit de buurt werken aan een buurtinformatiepunt voor en door bewoners.

Bekijk impressies van de workshops over ABCD benadering op 1 november 2017, (pdf, 813 kB)

Hulp en contact

Telefoon
030 - 286 81 65

E-mail
clientparticipatie@
utrecht.nl