Hulp bij geldzorgen voor werknemers

Volgens onderzoek van het NIBUD heeft 62% van de werkgevers te maken met werknemers met financiële problemen. U misschien ook. Mensen wachten daarbij vaak 3 tot 5 jaar om financiële hulp te vragen. Dat is zonde, want er is in Utrecht veel hulp en er zijn veel financiële extra’s. Ook voor werkenden.

Informatie voor werkenden en werkgevers

Om deze hulp eenvoudig onder de aandacht te brengen, hebben we 2 flyers gemaakt.

  1. Voor u als werkgever
    Om u goed op weg te kunnen helpen: de juiste website met meer informatie over bijvoorbeeld het te voeren geldzorgengesprek, de afdeling bij de gemeente Utrecht waar u terecht kunt met uw vragen, en informatie over de werkgeversalliantie die dit mogelijk maakt.
  2. Voor uw werknemers
    In 3 eenvoudige stappen zetten we hulp in gang: waar vind je de beschikbare hulp, voor welke regelingen kom je mogelijk in aanmerking en de oproep om vooral over geldzorgen te praten. Want dat helpt.

Werkgever - Uw werknemers met geldzorgen

Geldstress heeft veel invloed op het werkgeluk, de arbeidsproductiviteit en de hoogte van het ziekteverzuim van uw werknemers. En dan hebben we het nog niet over het werk dat bij loonbeslag komt kijken. Volgens onderzoek van het Nibud heeft 62% van de werkgevers te maken met financiële problemen bij werknemers, 46% ziet regelmatig loonbeslagen voorbij komen. U hebt als werkgever dus een belangrijke signalerende rol én ook veel baat bij het ondersteunen van werknemers met schulden.

Utrechters schuldenvrij. Helpt u mee?

utrecht.nl/hulpbijgeldzorgen

Op dezepagina vindt u onder de tab ‘ik ben werkgever’ informatie over de aanpak van geldzorgen in Utrecht en wat u kunt doen om te helpen. Hebben uw werknemers een laag inkomen? Kijk dan ook op utrecht.nl/extravooru.

Bel met schulddienstverlening

Vanaf 1 juni 2021 is de afdeling schulddienstverlening ook rechtstreeks bereikbaar voor werkgevers. Zijn er vragen over het uitvoeren van loonbeslag of CAK inhoudingen? Wilt u weten hoe u het gesprek aan kunt gaan met uw werknemer of hebt u andere vragen rondom werknemers met geldzorgen? Bel dan naar 030 - 286 52 11 en geef aan dat u een werkgever bent. Wij zijn graag – kosteloos – een sparringpartner voor al uw vragen rondom werknemers met geldzorgen.

Samenschuldenvrij@utrecht.nl

Hebt u vragen? Wilt u mee werken aan de ambitie Utrechters Schuldenvrij? Of ontvangt u graag de nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar samenschuldenvrij@utrecht.nl.

Waarom doen we dit?

In 2019 is de werkgeversalliantie Financieel Fitte Werknemers opgericht door Rabobank Utrecht, McDonald’s Utrecht, Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht. De samenwerking is onderdeel van de actieagenda Utrechters Schuldenvrij. De alliantie wil u als werkgever bewust(er) maken over de impact van schulden op de werkvloer en handvatten geven. Wilt u ook aan de slag voor een schuldenvrije werkvloer? Help dan mee!

Deze informatie staat in de flyer 'Uw werknemers met geldzorgen' (pdf, 430 kB)


Werknemers - in 3 stappen financieel fit

Stap 1 Beschikbare hulp vinden en inschakelen

Doe een financiële check op geldfit.nl

Wilt u weten of uw financiën op orde zijn? Doe dan op www.geldfit.nl vrijblijvend een korte check. En krijg tips om de zaken weer op orde te krijgen. Bijvoorbeeld een adviesgesprek bij het buurtteam, hulp van een financieel vrijwilliger, of meer informatie over beschikbare extra’s.

Direct hulp? Ga naar U centraal

Wilt u direct geholpen worden? Bijvoorbeeld om een regeling bij de gemeente aan te vragen? Of om uw financiële administratie op orde te krijgen? Kijk op www.u-centraal.nl onze mogelijkheden bij het thema werk en inkomen. Daar vindt u spreekuren en gratis financiële workshops om uw geldvragen voor te leggen.

Stap 2 - Extra’s bij een laag inkomen aanvragen

U-pas

U denkt misschien: ik werk, dus ik kom niet in aanmerking voor een regeling van de gemeente. Dat klopt gelukkig niet. Ook inwoners met een betaalde baan kunnen in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een U-pas met een tegoed voor alle gezinsleden. Met de U-pas kunt u € 120 per jaar besteden. Aan bijvoorbeeld de kapper of een keer naar de film. Het tegoed voor een kind op het voortgezet onderwijs is jaarlijks € 385. Voor bijvoorbeeld een fiets, een laptop of sport. Meer informatie en aanvragen? Kijk dan op www.U-pas.nl.

Bijzondere bijstand

En wist u dat u als werkende soms ook recht hebt op bijzondere bijstand? Bijvoorbeeld omdat u een onverwachtse tegenvaller hebt, waardoor u ineens een grote uitgave moet doen. Kijk op www.utrecht.nl/extravooru. Als u er niet uitkomt, vraag dan hulp aan via U centraal of bij het buurtteam. Ze helpen u graag!

Stap 3 - Zorgen over geld? Bel ons!

Misschien zijn uw geldzorgen zo groot, dat u niet al uw rekeningen meer kunt betalen. Komt u er zelf niet meer uit? Neem dan alstublieft contact op met het team Schulddienstverlening van de gemeente. Zij zijn er om u te helpen weer een schuldenvrije toekomst op te bouwen. Samen met u kijken ze welke stappen hiervoor nodig zijn, zoals een sanering van uw schulden. Bel 030 - 286 52 11. Een afspraak is ook op dinsdag- of donderdagavond mogelijk als u vanwege werk overdag niet kunt. We staan voor u klaar.

Deze informatie staat in de flyer Financieel fit – zeker als u werkt (pdf, 338 kB)


Ondersteunen van werknemers met schulden

U hebt als werkgever een belangrijke signalerende rol én ook veel baat bij het ondersteunen van werknemers met schulden. Want wist u dat werknemers met financiële problemen u als werkgever zo’n € 13.000 per jaar kan kosten? Laten we samen werken aan een schuldenvrij Utrecht.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie