Netwerkbijeenkomst Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd

Donderdag 9 juni 2022 organiseren we de netwerkbijeenkomst Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd. Dit is tijdens de Week van de Gezonde Jeugd van JOGG.

Aanmelden netwerkbijeenkomst

 • Wanneer: 9 juni 2022
 • Hoe laat: 16:00 - 20:00
 • Waar: Sportcollege ROC Midden Nederland, Herculesplein 285, Utrecht
 • Aanmelden: voor 2 juni 10:00 uur

Aanmelden voor de netwerkbijeenkomst

Programma

 • 16:00 - 16:30 Inloop
 • 16:30 - 17:15 Start Plenair
 • 17:25 - 18:10 Workshop (ronde 1)
 • 18:10 - 18:55 Gezonde maaltijd
 • 18:55 - 19:40 Workshop (ronde 2)
 • 20:45 - 20:00 Plenaire terugkoppeling
 • 20:00 - 20.30 Napraten

Workshops

Samen met een aantal van onze 150 partners uit het samenwerkingsverband hebben we inspirerende workshops op het programma. Hierin delen we nieuwe kennis delen en is er volop ruimte om ook je eigen ervaringen te delen. Daarnaast nodigen we voor elke workshop 1 of meer ervaringsdeskundigen uit, zodat we niet óver maar mét hen in gesprek kunnen gaan. De workshops zijn gerelateerd aan de 4 focuspunten van onze aanpak. Bij het aanmelden kunt u een keuze maken uit onderstaande workshops.

Sport Utrecht & Special Heroes (Petra Kühr & Martin Fluit)

Ken je dat? Op jouw school willen jij en je collega’s wel iets met het thema gezonde leefstijl. Maar in de praktijk blijkt het lastig om dingen op te starten, laat staan om het vol te houden. Hoe krijg je iedereen mee en hoe krijg je gezonde leefstijl in het DNA van jouw school of organisatie? Dat kom je te weten tijdens deze interactieve workshop.

‘Gezond speciaal onderwijs’

O&I, Regiozorg NU (Talitha Meine Jansen-Veldhuizen)

De Utrechtse jeugd op een gezond gewicht vraagt om inzet van veel partijen in de wijk die in een netwerk samenwerken. Welke behoeften zie jij in jouw wijk op dit gebied? Wat kunnen we leren van ervaringen, tools en landelijk ontwikkelde modellen zoals het KnGG model. Wat heb je nodig voor een stevig netwerk? We gaan op zoek naar succesfactoren en uitdagingen. Na deze workshop kun je in je eigen wijk aan de slag.

‘Multidisciplinaire aanpak van overgewicht’

JOGG-Teamfit en een Utrechtse speeltuin (Sanne Meerman)

Wil je jouw speelplek aantrekkelijker maken, kom dan naar onze workshop! Hier krijg je inspiratie en praktische ideeën aangereikt om je speelplek gezonder en uitdagender in te richten. Speeltuinmedewerkers vertellen over hun ervaring en natuurlijk is er ruimte om ideeën uit te wisselen. Ook zoomen we in hoe het JOGG-Teamfit betrokken kan zijn in jouw speelomgeving.

‘Stimulerende leefomgeving’

ROC Midden Nederland (Roland Robijn)

Ontdek in het vitaliteitslab hoe het gedachtegoed van positieve gezondheid jou helpt om het gesprek met kinderen aan te gaan over gezondheid. In ons vitaliteitslab maak je kennis met de verschillende tools die je kunt gebruiken. Ook nieuwsgierig naar ons mobiele vitaliteitslab en hoe je dit in jouw buurt/ organisatie kan inzetten?  Geef je dan op voor deze workshop.

‘Algemeen’

- GeluksBV (Carin Cuijpers)

Wat maakt dat leerlingen lekker in hun vel zitten? Kom meedoen en maak kennis met Lekker in je Vel. Deze unieke gedragsinterventie voor het (voortgezet) speciaal onderwijs helpt leerkrachten en leerlingen meer bewust te zijn van geluk en welzijn. Tijdens de workshop kom je te weten hoe al die kleine beetjes tijdens de lessen bijdragen aan een positieve gedragsverandering voor zowel leerlingen als leraren.

Deze aanpak is genomineerd voor de Bert Huiskamp Innovatieprijs van het Agis Innovatiefonds.

 

‘Gezond speciaal onderwijs’.

Gemeente Utrecht Jeugdgezondheidszorg (Engelien Boonstra)

Artsen en verpleegkundigen van de JGZ voeren de ‘Richtlijn Overgewicht NCJ 2021’ uit. Wat betekent dit voor het kind en het gezin? En wat kunnen professionele partners van ons verwachten? Naast uitleg over de richtlijn, is er vooral ruimte voor vragen over de richtlijn en hoe hier mee om te gaan.

‘Opvoeden doe je samen’

Indigo (Ada Krale)

In deze workshop gaan we oefenen met het in gesprek gaan met ouders over hun eetgedrag. Je onderzoekt samen met ouders wat al of niet werkt. Ouders krijgen daardoor ruimte om zelf keuzes te maken over haalbare stappen. We gebruiken hiervoor de ACT methodiek, waarin je ook je eigen ervaring met eten meeneemt.

'Opvoeden doe je samen’

JOGG en Gemeente Utrecht (Lisa van Antwerpen en Karen Hitters-Bender)

Hoe gezond of ongezond is je woon- of schoolomgeving eigenlijk? Is die veranderd in de afgelopen jaren? Tijdens deze workshop vertellen Lisa en Karen wat we leren uit de pilots die de voedselomgeving in buurten en rond scholen gezonder willen maken. Ook nemen ze je mee in de laatste ontwikkelingen (zoals gezonde schoollunch en de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving). Herken je de uitdagingen, knelpunten, successen en waar zie jij kansen?

‘Stimulerende leefomgeving’

Fittizt (Irene Gruintjes)

Hoe maak je overgewicht op een goede manier bespreekbaar met het kind en de ouders? Welke woorden kies je? De VU deed hier onderzoek naar en deze kennis is verwerkt in de e-learning website 'Praten over gewicht'. Nieuwsgierig? Kom dan naar deze workshop en ga in gesprek.

‘Multidisciplinaire aanpak van overgewicht’ en ‘Opvoeden doe je samen’

Groentjessoep en Jong Leren Eten (Anne van Boven en Lisa Verbruggen)

Kinderen die meer weten over hun voedsel hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Maak kennis met het programma Groentjessoep en ontdek hoe we kinderen leren dat gezond eten helpt om lekker in je vel te zitten en bijdraagt aan goede schoolprestaties. Samen kijken we welke stappen jij als school of ondersteuner kunt zetten om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel.

‘Gezond speciaal onderwijs’

FC Utrecht, JOGG-Teamfit, SVO De Dreef (Nynke Bakker, Teamfit-coach, Nathan Voet)

FC Utrecht staat midden in de samenleving en zet zich met verschillende organisaties graag in voor een fitter Utrecht. In deze workshop hoor je hoe de Utrechtse voetbalclub, JOGG-Teamfit en SVO De Dreef een bijdrage leveren aan een gezonde sport- en buurtomgeving in Overvecht. Laat je inspireren en denk mee hoe Samen Gezond Gewoon wordt.

‘Stimulerende leefomgeving’ en ‘Opvoeden doe je samen’

Q&A met de Healthy sisters (Najima en Rachida)

Met welke gewoonten/opvattingen/gebruiken moet je als professional rekening houden als je Marokkaanse ouders en hun kinderen begeleidt met gezonder leven/afvallen. Of wil je weten wat gezonde Marokkaanse producten zijn?  Ga in deze workshop in gesprek met de Healthy sisters Najima en Rachida en krijg antwoord op deze en al jouw eigen vragen! Samen vielen zij na vele pogingen 50 kilo af. Ben je nieuwsgierig hoe hen dit gelukt is of naar hun praktijkervaringen als voedings- en hardloopcoach? Kom dan naar deze workshop en krijg nieuwe inzichten.

‘Opvoeden doe je samen’

Samenwerkingsverband ‘Ieder Kind in Utrecht een moestuin’ (Jong Leren Eten, Utrecht Natuurlijk, de Utrechtse moestuincoaches en GrowWizzKid)

Moestuinieren heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die hun eigen voedsel gekweekt hebben blijken meer betrokken te zijn bij hun omgeving en maken (later) makkelijker gezonde en duurzame voedselkeuzes. Ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn; van tuinkers kweken op keukenpapier tot een groen schoolplein of een school- of buurtmoestuin.

‘Stimulerende leefomgeving'

Sport Utrecht (Tom Schrurs)

Sport en bewegen is gezond, je voelt je er lekkerder door en maakt nieuwe vrienden. Sport Utrecht ondersteunt ouders en kinderen bij het vinden van passend aanbod en kan zorgen voor maatwerk, zodat iedereen kan sporten. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en hoe we kunnen samenwerken, sluit je dan aan bij deze workshop. 

‘Algemeen’

Gemeente Utrecht (Martin Chaigneau)

Het Gezondheidspact Utrecht is een netwerk van partijen en inwoners die samen werken aan de gezondheid van de Utrechter. Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd is hier onderdeel van, maar er wordt op nog veel meer gezondheidsonderwerpen samengewerkt. Wil je weten hoe wij samenwerken en wat er allemaal gebeurt binnen ons netwerk? Sluit dan aan bij onze workshop!

‘Algemeen’

Bereikbaarheid ROC-sportcollege, Herculesplein 285

Fiets: fiets via de Herculeslaan naar de slagbomen van stadion Galgenwaard; fiets het parkeerterrein op. Fiets dan de hoofdingang links om het stadion heen. Dan kom je bij de ingang van het ROC.

Openbaar vervoer: neem buslijn 6, 29, 41 of tram 22 richting Galgenwaard.  Stap uit bij Stadion Galgenwaard. Check voor vertrektijden 9292.nl

Auto: houd rekening met betaald parkeren of parkeer op het terrein van S.V. Kampong.

Hulp en contact Gezond gewicht

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl